Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/uppfinnare-tror-pa-framtiden-eget-foretag-europas-huvudstader-kan-bli-en-marknad-for-fickguider/

STHLM

Uppfinnare tror på framtiden. Eget företag. Europas huvudstäder kan bli en marknad för fickguider

Av Edina Zunic

De är unga, smarta och utbildade. De är invandrare och svenskar som hittat ett gemensamt språk. Framgång kallas det. De arbetar under namnet Odin (Open digital information network AB). Initiativtagare till verksamheten är Ziad Ismail och Fred Andersson, styrelseordförande. Ziad Ismail, som samtidigt är vd, har han tagit sin examen i datateknik på KTH. Sedan dess har arbetat som programutvecklare, teknisk chef och affärsutvecklare.

- När vi startade vår firma 1997 hade vi bara två anställda. I dag har vi tio. Vi kommer att bredda vår verksamhet och anställa fler, säger Odins vd.

Som företag sysslar Odin mest med portabel teknik. De har utvecklat flera patenterade tjänster som bygger på både portabel teknik och mobila kommunikationslösningar.

För sin huvudprodukt Citikey har de mottagit flera utmärkelser. Citikey finansieras först och främst genom riktade annonser från restauranger, evenemangsarrangörer och butiker. Företaget ägs i dag av medarbetarna till 75 procent och av externa finansiärer till 25 procent.

Att samla all information som en stadsbo skulle behöva, allt från transportmedel till kultur och nöjen har inte varit lätt. Men Ziad och hans medarbetare tycks lyckas med detta. De har ett väldigt stark nätverk och samarbetar med Stockholm information service (SIS), Sveriges rese- och turisråd och Congrex.

De är unga och vågar lita på framtiden. Därför pratar Ziad med glödande röst om deras ambition, att göra liknande fickguider till alla Europas stora städer.