Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 22:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/veckans-sthlmare-sanna-sundqvist/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Veckans sthlmare: Sanna Sundqvist

Roligt spela ond. Sanna Sundqvist gillar att flytta gränserna för vad som är läskigt och hittar lusten i en pjäs om Götgatskravallerna.

Götgatskravallerna, vad är det för något?

– De utbröt 1948. Pjäsen handlar om ett gäng tonåringar på Söder. Det var under en tid när Södermalm var väldigt fattigt och stigmatiserat, det var bilstölder, rån och väldigt stökigt överlag. Ungdomarna upplevde sig trakasserade av polisen. Det hela ledde till kravaller med uppemot 10 000 ungdomar vid Medborgarplatsen. Resultatet blev att de fick en fritidsgård, oroligheterna minskade och en hel rad av fritidsgårdar öppnade så småningom runt om i Stockholm, säger Sanna Sundqvist, som senast sågs i ”Liv Strömquist tänker på dig!”, när vi träffas på ett fik bakom Dramaten.

Och du spelar en elak en?

– Ja, jag spelar en riktig onding, Arpi, statsdelsförvaltningens ordförande. Hon vill stoppa det som händer.

Hur trivs du i den sippa rollen?

– Det är väldigt roligt att spela ond. Det är lättare att hitta lusten, man får prova på något man inte får göra i vanliga livet. Och det finns en komplex bild bakom, jag tror inte att en människa bara är ond. Det finns mycket att plocka för en skådespelare, säger Sanna som föddes i Göteborg men växte upp i Härnösand. Hon flyttade hit till Stockholm dagen efter studenten. Dansade mycket till en början och sökte balett-akademien men kom inte in. Men kom på att teater är roligare och kom efter ett antal försök in på Teaterhögskolan.

På din hemsida beskriver du dig som en orädd skådespelare.

– Ja, eller snarare att jag är lite besatt av att göra saker jag är rädd för, jag tycker om den kicken. Och jag har aldrig ångrat att jag har utmanat det jag är rädd för, man märker att man flyttar gränserna för vad som är läskigt och då växer man som människa. Mod är nog det viktigaste en skådespelare kan ha.

Men är du en våghals också?

– Nej, absolut inget sådant. Det är en annan typ av kickar, jag skulle ångra mig så mycket när fallskärmen inte vecklas ut.

Ålder: 31 år.

Bor: Luntmakargatan.

Familj: I Härnsösand, 6 småsyskon. Bor med min kille Fredrik.

Bakgrund: Gick ut Teaterhögskolan 2010 och har sedan dess jobbat på Dramaten och Turteatern. Har bland annat medverkat i dramaserien ”Torka aldrig tårar utan handskar” och humorprogrammet ” Inte ok”.

Aktuell med: ”Götgatan” på Dramaten, premiär lördag 24 jan kl 19. Kommande projekt är ”Kärleken kommer att skilja oss åt”, en föreställning om Joy Division på Lejonkulan. ”Då ska jag sjunga, det ska bli kul”.

Favoritplats: Sandasjön, ett litet naturreservat utåt Nacka till. Man kan hoppa från klipporna och det finns en vattenkälla på vägen dit.

I huvudet just nu

○ Premiären. 50%

○ Att den rikaste procenten snart äger lika mycket som resten av mänskligheten. 15%

○ Kim som håller på att utvisas till Kina. 15%

○ Miljarder andra saker. 20%

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt