Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 03:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/vinnarhuset-oppnar-for-fler-sma-bostader/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vinnarhuset öppnar för fler små bostäder

En slingrande gul husorm vann tävlingen om att bygga billiga, yteffektiva och innovativa bostäder för unga i Midsommarkransen. Familjebostäder som vann tävlingen planerar att bygga huset om två år. Stockholms stad hoppas nu att vinnarens – och andras – idéer ska kunna användas för fler smarta, små bostäder.

Det är dyrt att bygga nytt i Stockholm. Allra dyrast är det att bygga smått eftersom badrum och kök är mycket dyrare att bygga än sovrum och vardagsrum.

En brist på intresse för att bygga små hyresbostäder och en stor osäkerhet om möjligheterna att bygga med hög kvalitet och rimliga hyror samtidigt var bakgrunden till en tävling som startade förra sommaren.

Tävlingen handlade om att bygga ungdomsbostäder på en tomt i Midsommarkransen i ett område som inte tål jättehus eller fyrkantiga vita lådor med inglasade balkonger. Det skulle dessutom vara billigt.

– Vi är väldigt nöjda med att vi fick in 15 förslag som alla var genomarbetade. Men det var ganska stor spännvidd i kvaliteten, säger Gustaf Schneidler, enhetschef på exploateringskontoret och ordförande i tävlingsjuryn.

Förslagen – som kom från såväl stora som små bostadsföretag – kunde delas in i två kategorier. Dels ritade hus med små lägenheter anpassade för en eller kanske två personer med eget kök. dels ritade kompisboenden med utrymmen för kök, hygien och samvaro gemensamma för flera små rum.

– Det var en mycket intressant utmaning. Och vi är oerhört glada, säger Håkan Siggelin, avdelningschef för projektutveckling på Familjebostäder.

Familjebostäder och arkitektkontoret Origo segrade med ett hus som rymmer omkring 30 små bostäder och slingrar sig som en orm på den kuperade tomten. Att huset slingrar sig gör att det passar in i terrängen och omgivningen, men har även andra fördelar.

– Vi får kilformade bostäder med mycket bra ljusinsläpp. De är ofta svårt att bygga riktigt ljusa små- lägenheter, säger Håkan Siggelin.

Efter markanvisning för tomten – som är priset i tävlingen – stundar nu arbetet med detaljplanen för ungdomsbostäderna. Om allt går vägen kan det bli byggstart om två år.

I de 15 tävlingsförslagen fanns en rad olika idéer om billiga och kompakta bostäder.

– Från stadens sida kommer vi att uppmuntra och prioritera nya smarta innovativa lösningar för små och yteffektiva bostäder, säger Gustaf Schneidler.

Hyrorna för de nya bostäderna blir inte låga, men jämfört med det mesta som byggs i dag är 4 000 kronor i månaden – som en etta beräknas kosta – inte dyrt.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är tillfreds med att så många var med i tävlingen och har inget emot att ett av Stockholms egna allmännyttiga bostadsföretag vann.

– Det visar att allmännyttan kan vara en spjutspets för framtida bostadsbyggande, säger Roger Mogert, som har som en av sina huvuduppgifter att få fram 2 500 allmännyttiga bostäder om året.

– Det är vad vi ska klara av, men om vi ska bygga 7 000 bostäder måste många vara med och bygga. Den här tävlingen och många möten jag haft med byggbranschen visar att det finns en rad privatvärdar som vill bygga hyresrätter. Och vi kommer inte att stå i Stadshuset och säga nej till någon som vill bygga på platser där det går att bygga, säger Roger Mogert.

Den här tävlingen och många möten jag haft med byggbranschen visar att det finns en rad privatvärdar som vill bygga hyresrätter.

Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S)

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt