Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

3 000-årig kultplats upptäckt på Österlen

En över 3 000 år gammal stensättning och förmodad offerplats – äldre och större än exempelvis Ales stenar – har hittats på en äng i trakten av Vitemölla på Österlen. Sannolikt är det den största stensättningen i hela norra Europa.

Det förmodade bronsåldersfyndet har gjorts av privatforskaren och arkeoastronomen Bob G Lind, rapporterar Kvällsposten. Han har döpt stensättningen till ”Heimdalls stenar” efter Odens son Heimdall som i Eddan beskrivs som den mest lysande solguden i världen.

Den två hektar stora kultplatsen är formad som ett jättelikt solur och inkluderar en stor fallossymbol i rak nordlig riktning. Enligt Lind markerar stenarna soluppgång och solnedgång vid vissa tidpunkter som sommarsolståndet, höstdagjämningen och vintersolståndet.

Fyndet undersöktes enligt Skåns­ka Dagbladets nätupplaga av läns­antikvarie Thomas Romberg i fredags. Han bekräftar att stensättningen ligger i ett tydligt mönster. Den är belägen på mark tillhörande Region Skåne.

Fornlämningen har också inspekterats av Nils-Axel Mörner, arkeolog och pensionerad docent vid Stockholms universitet.

– Man trillar baklänges av ren häpenhet. Heimdalls stenar är en fantastisk upptäckt och Bob G Lind är bara att gratulera, säger han.

Bob G Lind är inte okontroversiell som uttydare av fornfynd. Han ligger sedan flera år i fejd med Riksantikvarieämbetet om hur man ska beskriva historien bakom Sveriges hittills största kända skeppssättning Ales stenar på Kåsebergaåsen på Österlen. Den stensättningen tros härröra från vikingatiden eller tidigare.TT