Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

3 000-årig kultplats upptäckt på Österlen

En över 3 000 år gammal stensättning och förmodad offerplats – äldre och större än exempelvis Ales stenar – har hittats på en äng i trakten av Vitemölla på Österlen. Sannolikt är det den största stensättningen i hela norra Europa.

Det förmodade bronsåldersfyndet har gjorts av privatforskaren och arkeoastronomen Bob G Lind, rapporterar Kvällsposten. Han har döpt stensättningen till ”Heimdalls stenar” efter Odens son Heimdall som i Eddan beskrivs som den mest lysande solguden i världen.

Den två hektar stora kultplatsen är formad som ett jättelikt solur och inkluderar en stor fallossymbol i rak nordlig riktning. Enligt Lind markerar stenarna soluppgång och solnedgång vid vissa tidpunkter som sommarsolståndet, höstdagjämningen och vintersolståndet.

Fyndet undersöktes enligt Skåns­ka Dagbladets nätupplaga av läns­antikvarie Thomas Romberg i fredags. Han bekräftar att stensättningen ligger i ett tydligt mönster. Den är belägen på mark tillhörande Region Skåne.

Fornlämningen har också inspekterats av Nils-Axel Mörner, arkeolog och pensionerad docent vid Stockholms universitet.

– Man trillar baklänges av ren häpenhet. Heimdalls stenar är en fantastisk upptäckt och Bob G Lind är bara att gratulera, säger han.

Bob G Lind är inte okontroversiell som uttydare av fornfynd. Han ligger sedan flera år i fejd med Riksantikvarieämbetet om hur man ska beskriva historien bakom Sveriges hittills största kända skeppssättning Ales stenar på Kåsebergaåsen på Österlen. Den stensättningen tros härröra från vikingatiden eller tidigare.TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.