Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Ales stenar en solårskalender”

Kåseberga.I dag är det sommarsolstånd och den dag då striden om Ales stenars ursprung ställs på sin spets: Är det ett monumentalt solkalendarium eller en gammal hövdingagrav, som varit den gängse teorin?

– När solen går ner klockan 21.48 i kväll gör den det exakt vid den nordvästliga spetsen på skolskeppet. Det är det bara ett av oändligt många bevis för att Ale stenar är ett 2 700 år gammalt solårskalender, säger Bob G Lind som ägnat de senaste 15 åren till att bevisa detta.

Riksantikvarieämbetet har i alla tider hävdat att Ale stenar är en mäktig gravsättning. Och gör så än i dag.

– De flesta skeppssättningar är gravar, säger Bob G Lind. Men vid Ales stenar har man inte hittat minsta spår efter gravar.

Marianne Lundberg är chef för den antikvariskt tekniska avdelningen på Riksantikvarieämbetet. Hon säger att man inte bundit sig för vad Ales stenar är.

– Det pågår studier och forskning på flera håll och det tycker vi är spännande.

Är teorierna om att stenarna är en kalender eller en gravplats lika giltiga?

– Jag kan inte uttala mig om riktigheten i någon teori eftersom jag inte har facit.

De senaste åren har Bob G Linds egna guider gått sida vid sida med Riksantikvarieämbetets uppe på åsen och berättat helt olika saker om stenarnas historia.

– För två år sedan försökte Riksantikvarieämbetet stänga oss ute genom att stoppa det fria inträdet till området och bygga en liten betalningskur. Det slutade med att ämbetet fick böta 25 000 kronor för svartbygge och riva kuren.

Ända fram till denna vår har Riksantikvarieämbetet inte nämnt något annat än att Ales stenar är en gammal gravsättning på sin hemsida. I år har man lagt till en rad:

”Vid midsommar går solen ned vid den nordvästra spetsen och vid midvinter går den upp vid den motsatta. Kanske har människor slutit upp här för att utföra riter vid årstidsväxlingar eller för att minnas de döda.”

Bob G Lind suckar över denna lakoniska beskrivning.

– Detta är en nationalskatt som Sverige sjabblar bort. Ales stenar är ett astrologiskt mästerverk där var och en av de 59 stenarna har en funktion. Problemet är att Riksanti-kvarieämbetet bara lägger en arkeologisk aspekt på stenarna och därför inte vill se vad detta egentligen är.

Ales stenar och marken där de står ägs av Vitterhetsakademien och förvaltas av Riksantikvarieämbetet.

Ole Rothenborg

ole.rothenborg@dn.se 0411–52 21 04

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.