Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sverige/misstankt-pojkes-alder-forfalskades/

SVERIGE

Misstänkt pojkes ålder förfalskades

De dokument som skulle visa att en misstänkt knivmördare i Växjö bara är 14 år och ej straffmyndig, är förfalskade. Det har SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, fastställt.

Växjö tingsrätt har i en pågående rättegång konstaterat att det var en 15-årig pojke som den 10 september knivhögg en 39-årig man till döds på Dalbo torg i Växjö.

15-åringens tidigare advokat Leif Silbersky presenterade i förra veckan inför tingsrätten dokument som skulle visa att den mordåtalade pojken bara är 14 år och därmed inte straffmyndig. Detta trodde dock inte tingsrätten på.

Nu har också SKL slagit fast att dokumenten är förfalskade, skriver Smålandsposten. Enligt uppgift till tidningen har experterna redan granskat samtliga handlingar, som id-kort och betyg.

Leif Silbersky visade också upp en dvd-inspelning, där 15-åringens 20-årige bror tog på sig mordet. 20-åringen, som tros ha flytt utomlands, är sedan tidigare anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov misshandel av mordoffret. 20-åringen är nu också misstänkt för övergrepp i rättssak mot vice chefsåklagaren i Växjö efter att på dvd:n ha hotat henne. Dvd:n gör dock att hela rättegången tas om, eftersom 20-åringen tog på sig mordet.

Knivmordet på 39-åringen i centrala Växjö föregicks av en ordväxling med kommentarer om offrets flickvän, som var med på platsen.

– Det här mordet är ännu ett exempel på oprovocerat gatuvåld som har krävt ett offer, säger Robert Loeffel, informationschef på Kronobergspolisen.

– Vår hypotes är att 20-åringen har knivskurit mannen först, och därefter har 15-åringen, hans bror, följt upp och mördat honom med knivhugg, säger Robert Loeffel.

15-åringen är nu mordåtalad, medan 20-åringen är efterlyst för grov misshandel. 15-åringen är dessutom åtalad för flera fall av gatumisshandel i Växjö i somras.

Ytterligare fyra personer, två av dem bröder till 15-åringen, sitter häktade för övergrepp i rättssak. Tre av dem hotade i tisdags kväll ett vittne i hans bostad i Ljungby. Han skulle dagen efter vittna i mordrättegången mot 15-åringen. De tre greps av polisen. En fjärde greps i säkerhetskontrollen i Växjö tingsrätt för hot tidigare mot ett vittne.

– När polisen gjorde husrannsakan i hans bostad hittade man anteckningar som tyder på att han är inblandad i framställandet av dvd-skivan. Det gjorde att han häktades för delaktighet i övergrepp i rättssak, hot mot åklagaren, säger Robert Loeffel.

Anteckningarna som hittades hos mannen, en 28-åring som också han är bror till den mordmisstänkte 15-åringen, kan tolkas som manus till dvd-inspelningen, uppger chefs­åklagare Christer Johansson för Smålandsposten.

Gunnar Sörbring

gunnar.sorbring@dn.se 08-738 10 58