Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Olofsson ber EU hålla igen på miljökrav

Bryssel.Näringsminister Maud Olofsson befarar orealistiska krav från EU-kommissionen på ökning av förnybar energi i Sverige.

Enligt Olofsson har regeringskansliet haft diskussioner med EU-kommissionen om kraven på att Sverige skulle behöva öka andelen förnybar energi till 55 procent till 2020. I dag ligger den siffran på cirka 40 procent.

För att klara EU:s åtaganden måste även de duktigaste i klassen göra mer, enligt kommissionen. Men regeringen vill att stora medlemsländer, som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien ska göra mycket mer – det skulle också ge verkligt utslag på EU-genomsnittet. I dag ligger de stora länderna på tio procent eller mindre förnybar energi.

– Vi är bäst i klassen och vill vara det. Men man måste öka pressen på länder som inte gjort så mycket, säger Maud Olofsson på en pressträff i Bryssel.

Socialdemokraternas energipolitiske talesman Thomas Östros är kritisk till ”regeringens dubbelspel”.

”Reinfeldt skickar Carlgren till Bali för att kräva att andra ska göra mer, samtidigt skickar han Olofsson till Bryssel för att kräva att Sverige ska göra mindre. Detta agerande skadar Sveriges trovärdighet som föregångsland i energiomställningen.” TT