Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 18:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sverige/rysk-gas-kan-dras-till-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rysk gas kan dras till Sverige

Ett ryskt företag vill undersöka möjligheterna att dra en naturgasledning till Bråviken vid Sörmlandskusten. Den svenska regeringen utesluter inte att företaget kan få undersöka en sådan dragning.

Ledningen till Sverige föreslås bli en gren av den stora gasledning mellan Ryssland och Tyskland som planeras vara färdigbyggd 2010. Grenledningen ska gå runt Gotska Sandön och sedan svänga av in mot Nyköpingsområdet och nå kusten vid Bråvikens norra strand.

Det framgår av företagets ansökan till näringsdepartementet.

Närings- och energiminister Maud Olofsson utesluter inte att Peter Gaz får tillstånd att undersöka en dragning till Sverige.

– De ska få sin lagliga prövning. Det har de rätt till. Vi får återkomma till regeringens ståndpunkt i den här frågan, säger hon om det ryska företagets ansökan, som nu ska beredas och ut på remiss till svenska myndigheter.

– Men det finns inget stort intresse för att importera naturgas i stor skala. Det är slutsatsen vi fyra partiledare i regeringen har kommit till. Det är ett fossilt bränsle. Vi vill inte ha något nytt beroende, säger hon till DN.

I dag, tisdag, lämnar Nord Stream, ett rysk-tyskt gaskonsortium, in 80 sidor med material om den nya stora gasledningen mellan Ryssland och Tyskland till svenska myndigheter.

– Vi kommer att lämna detaljerad information till regeringar i fem länder samtidigt, säger Jens Müller, pressansvarig på Nord Stream till DN.

Företaget har sedan tidigare tillstånd från den svenska regeringen att undersöka området utanför Gotland. Tillståndet förlängdes nyligen. I samband med det ansökte bolaget Peter Gaz, som jobbar åt Nord Stream, om att få undersöka grenledningen till Sverige.

Enligt Jens Müller är en ledning till Sverige inte aktuell nu.

– Just nu planerar vi ingen sådan ledning. Det första projektet är att få i ordning ledningen mellan Ryssland och Tyskland, säger Jens Müller.

Han vill inte säga om Peter Gazs ansökan har skett på Nord Streams uppdrag.

– Det jag kan säga är att vi inte planerar någon sådan ledning nu. Det kan vara Gazprom, säger han.

DN har inte lyckats nå det ryska energibolaget Gazprom för en kommentar.

Svenskt Näringsliv skulle välkomna en rysk gasledning till Sverige, vilket organisationen påpekade för regeringen för två år sedan.

– Det skulle förbättra vår energiförsörjning. Med fler gasleverantörer skulle konkurrensen öka. Stål- och pappersindustrin är intresserade, säger Birgitta Resvik, energiexpert på Svenskt Näringsliv.

Dragningen intresserar också Svenska Eon som har stora planer på naturgasutbyggnad i Sverige. Enligt företaget är ett tiotal platser från Nynäshamn i norr till Bråviken i söder möjliga mottagningsplatser för en gasledning.

– Vi är inte inblandade i de här planerna, men vi har tidigare fört diskussioner med Gazprom om en ledning, säger Lennart Fredenberg, projektledare för Eons gasutbyggnad i Mellansverige.

Men kritikerna är många. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att regeringen ska säga nej till den ansökan som kommit in till näringsdepartementet.

– En av våra farhågor är att man gör dragningen i Östersjön för att man vill koppla på Sverige. Det här gör att de blir besannade.

Han menar att det går att säga nej även till den stora ledningen från Ryssland till Tyskland.

Förutom miljöskäl anger han även säkerhetspolitiska skäl.

Peter Eriksson tror att Ryssland kommer att hårdbevaka sin gasledning och att den serviceplattform som planeras blir en ”rysk ö i Östersjön med militär bevakning”.

Olof Wijnbladh

olof.wijnbladh@dn.se 08-738 15 94

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt