Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stencirkelfynd kan vara okänt fornminne

En cirkel av stenar som kan vara en äldre kultplats har hittats på Österlen i Skåne. Stenarna är ännu inte undersökta och det är fortfarande oklart hur gammal formationen kan vara.

Stenarna ligger inom ett två hektar stort område på en äng i trakten av Vitemölla och skulle, om de visar sig vara ett fornminne, vara ett av de mest vidsträckta i norra Europa.

Fyndet gjordes av den omtvistade amatörarkeologen Bob Lind som tidigare gjort sig känd som en stark motståndare till officiella tolkningar av fornfynd. Lind kontaktade länsantikvarien Thomas Romberg som besökte platsen i fredags.

Enligt Sydsvenskan bekräftar Romberg att stenarna ligger i ett mönster.

Det är ännu inte klart om fyndet är känt sedan tidigare och efter helgen kommer Thomas Romberg att gå igenom fornminnesregistret för att se om stenarna kan vara registrerade sedan tidigare.

– Det vi gör sedan är att låta en sakkunnig arkeolog göra en utredning för att se om det är något och inte bara naturlig sten, säger han till Sydsvenskan.

Bob Lind framför teorin om att det skulle röra sig om en solkalender använd av ett bronsåldersfolk för 3 000 år sedan.

– Men det går inte att hävda någon ålder på fyndet innan det har undersökts av arkeologer, säger professorn i arkeologi Märta Strömberg till DN.

Lind har tidigare hävdat att också Ales stenar är en solkalender men har då mött motstånd från bland andra den tidigare docenten i astronomi vid Göteborgs universitet Curt Roslund:

– Det är alldeles fel att Ales stenar skulle ge en stor noggrannhet som Bob Lind hävdar. Man får betydligt noggrannare resultat genom att betrakta skuggans gång på väggen hemma, säger han.

Clas Svahn

clas.svahn@dn.se 08-738 10 00

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.