Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/bertolt-brecht-hyllas-stort-i-tyskland-100-arsjubileum-utstallningar-teaterforestallningar-och/

KULTUR

Bertolt Brecht hyllas stort i Tyskland. 100-årsjubileum. Utställningar, teaterföreställningar och musik när den tyske författaren firas.

Av Thomas Hall DN:s korrespondent

BERLIN. Både i Berlin och på andra håll i Tyskland förbereder teatrar och andra kulturinstitutioner årets stora jubileum. Den 10 februari skulle författaren och dramatikern Bertolt Brecht, som skrivit klassiker som "Tolvskillingsoperan", "Mor Courage" och "Den kaukasiska kritcirkeln", fyllt 100 år.

Brechts egen teater Berliner Ensemble firar själva hund raårsdagen med ett kalas i dagarna två. Och på Berlins Akademie der Künste finns Tysklands president Roman Herzog bland högtidstalarna under ett festprogram på kvällen den 10 februari.

På Akademie der Künste öppnas för övrigt redan på söndag utställningen "Und mein Werk ist der Abgesang des Jahrtausends" (Och mitt verk är årtusendets svanesång), som närmar sig Brechts skapande från ett tjugotal olika utgångspunkter. Med utställningsöppningen är Brechtfirandet i den tyska huvudstaden i full gång.

Centrum för jubileet är Brechtscenen Berliner Ensemble, en teater som för övrigt i flera år brottats med både konstnärliga och ekonomiska problem: De senaste uppsättningarna har knappast rönt någon större uppskattning hos kritikerna.

Lite överraskande är det bara en av Brechts klassiker som står på Berliner En semb les digra repertoar i vår. Förutom "Galileis liv" (regi: B K Tragelehn) har tea tern valt att framför allt satsa på ett par mindre kända stycken från 20-talet, en tid när Brecht "älskade snabba sportbilar av märket Steyr, sin lädermössa och svarta gummirock, stora cigarrer och amerikanska deckare", som det heter i en programförklaring.

Pjäserna som spelas är "Die Massnahme" (Åtgärden, regi: Klaus Emmerich), som inte uppförts på flera årtionden sedan Brecht själv av politiska skäl stoppat stycket, som lätt kan tolkas i stalinistisk riktning, och "Oceanflygningen" (regi: Robert Wilson), som handlar om Charles Lindberghs flygning över Atlanten 1927. I den senare uppsättningen saxas Brecht med texter av Dosto jevskij och den tyske dramatikern Heiner Müller. - Brechts tidigare verk är öppnare för tolkning än hans klassiker, förklarar teaterns Stephan Wetzel satsningen.

Den första tyngdpunkten i firandet är veckan kring Brechts födelsedag, den 7-14 februari, då det är gott om debatter och andra specialprogram. Natten till Brechts födelsedag går i musikens tecken. - Egentligen hade vi velat ha Bob Dylan här. Men det gick inte, säger Stephan Wetzel. I stället blir det den tyske rockveteranen Udo Lindenberg och Babelsbergs filmorkester som står på scenen.

I juni och juli följer nästa stora satsning. Men under sommaren får Brecht dela strålkastarljuset med kompositören Hans Eisler, som också skulle ha fyllt 100 i år.

Den som vill komma Brecht riktigt in på livet kan förresten åter bege sig till museet i hans bo- stad på Chaussee strasse i Berlin, som sedan en dryg månad igen är öppet efter en halvårslång renovering.

Fakta/Brechtjubileum i Berlin

+ Berliner Ensemble (Bertolt Brecht-Platz 1) ger ständigt flera Brechtföreställningar. De nu aktuella är "Galileis liv", "Arturo Ui", "Die Massnahme" (Åtgärden), "Oceanflygningen" och "Die grossen Städte erwarten jetzt das dritte Jahrtausend" (De stora städerna inväntar det tred je årtusendet). + I anslutning till Brechts hund raårsdag ordnar också teatern debatter med regissörer (7 februari), musiker (8 februari) och filmregissörer (9 februari). + 8 februari är det premiär på "Klasskamp", ett verk som Berliner Ensemble beställt inför jubileet av författaren Lothar Trolle. + 9 februari: Födelsedagsnatt med Udo Lindenberg och Babelsbergs filmorkester. + 10 februari: Öppet hus där skådespelare läser Brechttexter hela dagen. + Detaljerat spelprogram för Berliner Ensemble, Deutsches Theater och andra scener finns på Internet: http://www.kultur-netz.com