Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/british-animation-lergubbe-stjarna-pa-zita-i-helgen-visas-ett-sjuttiotal-tecknade-filmer/

KULTUR

"British Animation": Lergubbe stjärna på Zita. I helgen visas ett sjuttiotal tecknade filmer

Av Mårten Blomkvist

Vi som till britternas odödliga bidrag till filmkonsten - en "Tredje mannen" (1949), en "Lawrence av Arabien"(1962) - även räknar "Fel brallor" (1993). bjuds en späckad filmhelg på Zita.

Bion intas av "British Animation". Fredag till söndag visas ett sjuttiotal animerade filmer, de flesta brittiska. En handfull danska och svenska har också fått plats. Under nittiotalet har England trätt fram som producent av den bästa europeiska animationen.

Stjärnan är Nick Park från bolaget Aardman Animations. Hans lergubbe Wallace och dennes hund Gromit har hittills förekommit i tre ungefär halvtimmeslånga filmer, bland annat "Fel brallor". Två har Oscarbelönats; bägge - "Fel brallor" och "Nära ögat" (1995) - ingår i festivalen.

Aardman-filmerna uppmärksammades tidigt för sin kombination av högklassig animation och sofistikerad humor. En förhandstitt på ett par festivalfilmer tyder på att det är så brittiska animatörer vill ha det: formen är avancerad, tonen lätt.

"Door", av David Anderson, är en svårbeskriven femminutersfilm. På ljudbandet hörs en manlig och en kvinnlig röst resonera om en man som lockas av en dörr: borde han öppna den eller inte

På duken visas en märklig planet konstruerad av dörrar. Vi sugs in i dess inre, och får följa med på en hisnande färd, en sorts visuellt ackompanjemang till deras prat.

Nycklar och andra föremål tycks här levande, med förmåga att slinka omkring hur som helst. En mänsklig skådespelare dyker upp - mitt i en rörelse förvandlas han till ett foto, en klippdocka.

Flera olika animationstekniker varvas, liksom färgfoto och svartvitt. Det är en virtuos uppvisning, men gjord med humor: en lek med formen.

I Jason Stalmans "Fairest of them all" retas tre beniga dragshowartister med sminklogens tjockis. Här är det främst de groteska dockorna som är sevärda.

Groteskt är det också i vad som väl får ses som festivalens paradnummer, "The secret adventures of Tom Thumb" (1993). Denna dryga timmen långa film är gjord av Dave Borthwick, grundare av animationsbolaget Bolexbrothers.

Mänskliga skådespelare får finna sig i att användas som animerade objekt, och spela mot de mest besynnerliga skapelser. I en bisarr, mörk och surrealistisk värld föder ett motbjudande par en pytteliten pojke. Onda vetenskapsmän vill ha gossen till experiment.

Både story och stämning för tankarna till David Lynchs kultfilm "Eraserhead" (1978). ". . . Thumb" visar - ibland kanske väl påstridigt - att animerade figurer minsann inte behöver vara charmiga och barnvänliga.

Frank Passingham, animatör vid Bolexbrothers, är en av festivalens celebra gäster, liksom BBC:s animationsproducent Colin Rose. Rose inleder i kväll festivalen med ett seminarium om animation.

Nick Park då

Han är upptagen: Aardman förbereder just nu sin första långfilm, "Chicken run". I den flyr en flock tappra höns gårdens elaka ägare. Steven Spielbergs bolag DreamWorks SKG är medproducent, och självaste Mel Gibson ger röst åt tuffa amerikanska tuppen Rocky. Julia Sawahla, mest känd som Edinas plågade dotter i tv:s "Helt hysteriskt", gör rejäla brittiska hönan Ginger.

Premiär är planerad till sommaren 2000.