Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 17:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/eva-dahlgren-erovrade-fem-grammis/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Eva Dahlgren erövrade fem Grammis

Av MARCUS BOLDEMANN

Eva Dahlgren tog hem storslam med inte mindre än fem Grammisutmärkelser i årets utdelning som ägde rum på lördagen på Berns. Hon blev bland annat utnämnd till Årets artist och Årets bästa kvinnliga pop/rockartist.

Över 800 personer trängdes till sista kvadratmetern. Uppslutningen av kända personer i branschen var formidabel.

Grammis är den svenska populärmusikens pris och arrangeras av svenska IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), Svenska musikförläggareföreningen och SOM (Svenska oberoende musikproducenter). De tog ställning till 1991 års utgivningar på skiva.

Det var litet av ett jubileum för Grammispriset, ett femårsdito. Grammis delades ut första gången 1969, men försvann efter några år, inte minst genom hårda invändningar från den alternativa musikrörelsen. Under femton år var priset helt borta innan det återuppstod 1988.

Konstnärliga tävlingar är alltid en kluven företeelse. I år har dessutom bland annat juryns kvalifikationer ifrågasatts i några av de smalare klasserna, vidare att den är för Melodiradiodominerad och att den inte är så ung till åren. Någon hårdrockklass finns inte. Och något pris för klassisk musik delas över huvud taget inte ut.

Återigen bestämmer branschen själv villkoren för sina reklamjippon. Det skulle åtminstone bli bra mycket roligare om det fanns fler kategorier.

Vissa pris är i princip givna på förhand: t ex att Eva Dahlgren skulle bli årets kvinnliga rockartist. Hon hade flest nomineringar tillsammans med Mauro Scocco. De följdes av Roxette och Eric Gadd. Andra ting var mer oväntade, som att Monica Zetterlund inte fick pris för sin LP "Varsamt".

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt