Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/form-ljus-for-stort-och-smatt-i-port/

KULTUR

FORM: Ljus för stort och smått i port

Redaktör: Rebecka Tarschys

Belysning. Elvis är alltid aktuell, apropå konserten i går kväll. Men att Michaela Tengblads perforerade portlampa fick namnet var en ordlek: El-vis. Hon har skapat den med tanke på många portars bristfälliga belysning.

Under sina studier av portar noterade hon att de lampor som finns ofta förstör formen på den individuella porten samtidigt som de inte fyller sin funktion att belysa portkod, lås och trappsteg. Elvis skall helst användas i par på var sin sida om dörren. Ljuset uppåt beskriver då portens form och ljuset nedåt tar hand om koden och trappstegen. Materialet eloxerad plåt som perforeras på olika sätt ger mjukt sken, lovar idégiverskan som visade förslaget på Möbel & Ljusmässan häromåret utan att någon fabrikant tände.

I år presenteras nya ljushögskolan i Jönköping som drivs med pengar också från Britt och Bertil Svenssons stiftelse. Baskursen på 40 poäng startar till hösten. Professuren är delad mellan KTH och Jönköping och uppehålls av Anders Liljefors, 61.

- Jönköping är min tröst, säger han apropå att hans i världen unika professur inom arkitektutbildningen i Stockholm hotas av den ekonomiska översynen av skolan.