Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

"Glashuset" öppnar igen

Av REBECKA TARSCHYS

Teaterskylten "Glashuset" gäller igen. Lilla gulliga tvåvåningshuset som står inklämd mellan de höga på Wollmar Yxkullsgatan har hyrts av Spegelteatern och Teater Sandino.

Här var mekanisk verkstad och glasmästeri innan lokalerna byggdes om till dansgruppen Vindhäxorna, som gick i konkurs för tre år sen. Numera är huset sålt till Skottetryck AB.

Kvar från den tidigare ägaren är den fina gråmålade teater skapat i ett industrirum med fönsterparti av bygglas. Det förvandlades till scen och salong, ett rejält rekvisitarum finns bakom och en metalltrappa upp, en stor repetitionslokal med det för dansare rätta flytande trägolvet. Spegelteatern driver i samarbete med TBV tvåårig teaterskola och ettårig regissörslinje, samt är nära befryndad med amatörteaterföreningen Periskop med tvåhundra aktiva medlemmar. Så lokalerna behövs.

Teatergruppen behåller sina två små salonger på Björngårdsgatan och sitt kontor på Swedenborgsgatan, där Teater Sandino också har kontor.

Den 16 december är det premiär för nya Glashuset med Periskops mammutföreställning av "Tusen och en natt", som börjar kl 16 och slutar kl 01. Publiken förväntas komma och gå mellan sagorna. Den 7 mars har Teater Sandino nypremiär för sin Jeanne d’Arc - som spelades en framgångsrik vecka i Johannes kyrka tidigare i höst, tillkännagav regissören och konstnärlige ledaren Igor Cantillana.

- Här har alltså stått tillbommat, frånsett tillfälliga uthyrningar sen Vindhäxorna drog, berättade Spegelteaterns regissör och konstnärlige ledare Peter Böök.

Som granne till Wollmar Yxkullsgatan 13 har han tvingats gå förbi det stängda Glashuset varje dag, vilket inte känts bra i vaket tillstånd. Nu har han skrivit på kontraktet och en månadshyra strax under 60 000 kronor, och sover dåligt om natten.