Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/hardrock-tog-priset-enkopingsband-vann-rock-sm/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hårdrock tog priset. Enköpingsband vann rock-SM

Av NILS HANSSON

Trash Incorporated från Enköping är årets svenska mästare i rock, och får en Sverigeturne i pris. Borlängebanden Rootvälta och Spit the Fish kom på medaljplatser. Så utföll årets final i rock-SM. Alla tre får åka till nordisk final i Köpenhamn i maj.

I december 1982 vann Europe det första rock-SM. Finalen direktsändes i TV och gruppen fick spela in sin debut-LP som pris. Sen dess har det gått utför med tävlingen.

Under de senaste tio åren har åtskilliga rock-SM arrangerats, i olika former och på olika platser. Om än inte årligen. Många vinnare har utsetts, som sedan aldrig gjort skuggan av en karriär. Det verkar som om skivbolagen hittar sina talanger på annat håll.

Varken medierna eller publiken har heller visat något större intresse, till skillnad från vad som gäller det synnerligen säljbara schlager-SM. Men så utgörs ju de tävlande här uteslutande av okända amatörer.

Mest hårdrock

I söndags kväll var det hur som helst dags igen. Efter uttagningsrundor runt om i landet stod den ståtliga finalen på Melody i Stockholm, inför en inte särskilt fulltalig publik. Elva band hade tagit sig dit, och denna gång skulle alltså hela tre av dem utses till vinnare, eftersom rock-SM i år ingår i ett större, nordiskt sammanhang.

De tre vinnarna får åka till Köpenhamn den 21 maj och tävla med tre norska och tre danska vinnare om den nordiska mästartiteln. Samt om en Europaturne.

Återstår att se om det kan ge titeln större lyskraft.

Allmännivån var annars god, om än inte omtumlande. Några band försökte gå egna vägar, som hippie/folk/symfonirockbandet The Shiremen och reggaerockbandet Rootvälta. Men det var hårdrocken som dominerade, i alla dess former.

Midnight Sun stod för inslaget av "power ballads", Mother Groove för funkhårdrocken, Dave I’m God för det mer komplexa och Tribe för det bluesbottnade, 70-talsinfluerade.

Rättvist utfall

Den hårdaste hårdrocken spelades dock av vinnarna, Spit the Fish och Trash Incorporated, som båda hade rejält med musikaliska muskler. Vilket man kanske inte väntar sig att en expertjury ska premiera.

Båda hörde dock utan tvivel till kvällens mest helgjutna band, tillsammans med säkert gungande Rootvälta, så utfallet får sägas vara rättvisande.

Men de alldeles självklara stjärnämnena, i klass med Atomic Swing, Popsicle, Clawfinger och Stars On Mars, dem fick man leta förgäves efter.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt