Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/magnetisoren-fiasko-i-norge/

KULTUR

"Magnetisören" fiasko i Norge

FILM. Ett totalt misslyckande. Det är den starkaste domen i genomgående tveksamma recensioner till den skandinaviska storfilmen "Magnetisörens femte vinter" som gick upp på biograferna i Norge på fredagen.

Filmen, som bygger på P O Enquists roman med samma namn, spelades in i norska Rorøs med dansken Morten Henriksen som regissör. Han får bistra omdömen i Oslotidningarna efter premiären. "Filmen saknar en samlande - och stark - konstnärlig vilja", skriver Per Haddal i Aftenposten, medan Harald Kolstad i Dagsavisen betecknar Henriksens film som ett stelbent, uppstyltat och gammalmodigt melodram.

"En svag dramatisering och delvis nog så hjälplös regi, även om skådespeleriet tidvis är guld värt", summerar Bjørn Bratten i Dagbladet, där "Magnetisörens femte vinter" ändå får den välvilligaste recensionen: fyra av sex möjliga poäng.

Rolf Lassgård och Johanna Sällström, två av de svenska skådespelarna i ledande roller, kan glädja sig åt applåder från de norska filmskribenterna.

Fast enligt Per Haddal är det två veteraner som svarar för de få magiska ögonblicken i filmen om forna tiders healing. Erland Josephson och Börje Ahlstedt i två biroller blir behållningen, enligt Aftenpostens recensent.

Lars Johansson, Oslo