Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 15:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/nordiska-filmare-tog-manga-filmkajor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nordiska filmare tog många Filmkajor

Nordiska filmare höll sig väl framme när årets Filmkajor delades ut vid filmfestivalen i Uppsala.

Klassen kort spelfilm under 20 minuter vanns av dansken Eddie Thomas Petersons film "Examen".

Den bästa korta spelfilmen under en timme blev "Makin’ up" (Abgeschminkt) av tyskan Katja von Garnier med motiveringen: En välspelad drömprinsjakt med drastiskt humor, tempo och ironi.

Vinnare av klassen dokumentärfilm blev britten Lindsay Andersons egensinniga självporträtt "Är det allt" (Is that all there is) som enligt juryn upphöjer "det till synes konstlösa till skön konst".

Ryssen Alexander Petrovs "En löjlig mans dröm"vann klassen animerade filmer.

Finländaren Ilpo Pohjola vann experimentfilmklassen för en poetisk, smärtfylld men också lustfylld film om transsexualitet, kallad "P(l)ain Truth".

Årets pris för bästa barn- och ungdomsfilm fick Lennart och Ylva-Li Gustavsson för den tecknade "Binke kan inte flyga", en film om en mycket liten fågels vedermödor för att ta sig upp i luften.

Årets stipendium från Radio Uppland på 6 000 kronor till lovande nordisk filmare gick i år till Mervi Kekarainen, som filmdebuterar med filmen "I ljuset av Alvar Aalto, i skuggan av en fabrik".

(TT)

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt