Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 07:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/pris-till-erskines-vavstugor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Pris till Erskines vävstugor

Av REBECKA TARSCHYS

HEDESUNDA. Inga andra hus ser ut som de här fyra! De vävande Hedesundabarnen har en växande Erskineby till höger på ön, förbi Hedesunda kyrka över bron.

På torsdagen fick Stiftelsen Hedesundavävarna samt arkitekt Ralph Erskine årets Ros-pris av Kvinnors byggforum för sin kreativa och frigörande verksamhet.

Hedesundavävarnas vinterboning är en 1700-talslänga inne i Hedesunda, några mil sydväst om Gävle. Där väver barn och ungdomar under vintern. En skylt hänvisar till ön; i midsommarveckan börjar lägerlivet.

När det femte huset också byggts är Hedesundavävarnas hästskoformade sommarviste i skogen vid Dalälven färdigt. Just nu avslutas den fjärde hyddan av de sinsemellan olika tvåvånings trähyddorna med rum för vävning, sovsalar och kök/matsal. En miljon saknas för att fullfölja Ralph Erskines ritningar till sista huset.

Förra veckan hängde Hedesundabarnens bildvävar i Riksdagshuset. Utställningen "Egyptiska barn väver", som visades på Moderna museet för över trettio år sen, inspirerade Birger Forsberg att bevisa att svenska barn skulle göra det lika bra.

- Folk på bygden tycker husen är väldigt konstiga, sägs i närliggande Gysinges byggnadsvårdsbutik, där traditionellt byggnadsmaterial är affärsidén och där verksamheten går ut på bevarande av hantverkstraditionen, mer än nyskapande.

Kvinnors byggforum delar även ut Ris-pris. Årets gick till svenska byggherrar för deras underlåtenhet att handikappanpassa i samband med ombyggnader av bostadshus och allmänna byggnader. Det överräcktes till Fastighetsägarnas förbund och Sabo på bostadsveckan i Gävle citys 550-årstält.

Sedan nya plan- och bygglagen (PBL) kom har kommunerna förlorat möjligheten att genom granskning och kontroll bevaka att lagen följs. Så har heller inte skett.

Varje år sedan Bo 85 i Upplands Väsby granskar denna ideella tvärorganisation med medlemmar från byggsektorns kvinnor sin omvärld. Beröm till dem som byggt bra och ris till fusk och nonchalans mot mänskliga rättigheterna.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt