Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/teater/sven-wollter-blir-brahe/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sven Wollter blir Brahe

Sommaren 1996 sker ett sensationsartat möte på ön Ven i Öresund.

Där hade astronomen Tycho Brahe (1546-1601) sitt observatorium, först på slottet Uranienborg, som han fick i förläning av den danske kungen, sedan på det nybyggda observatoriet Stjärneborg, som var världens största och bäst utrustade observatorium på sin tid.

Nya Skånska teatern placerar Sven Wollter i rollen som Tycho Brahe och leker med tanken att Shakespeare (1564-1610) kan ha träffat honom, ja rent av haft honom som förebild för sin trollkarl och vetenskapsman Prospero i "Stormen".

"Stjärnornas herrar" heter den planerade föreställningen där de kanske träffas - ett familjespel som ska ges på Ven sommaren 1996.

Manus skrivs just nu av Dag Norgård, regin ska den danske regissören Hans Rosenqvist, för tillfället på Det Kongelige, stå för, medan musiken komponeras av Anders "Loppan" Lindström.

Produktionen kommer att knytas ihop med utställningen om Tycho Brahe på konsthallen i Landskrona ("Stjärnornas herre") och Lunds universitets astronomiska konferenser på Ven. Hela projektet har fångat danskarnas intresse och ingår nu som ett projekt i Kulturby 96-satsningen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt