Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/folkets-eu-tony-blairs-mal-exklusiv-dn-intervju-socialt-ansvar-och-ekonomisk-utveckling-ska-ga-hand/

VÄRLDEN

"Folkets EU". Tony Blairs mål. Exklusiv DN-intervju. Socialt ansvar och ekonomisk utveckling ska gå hand i hand under britternas ordförandeskap

Av Clas Barkman

DN:s korrespondent

LONDON. - Vi vill återknyta kontakten till Europas folk och de idéer och mål som EU står för. Därför ska vi under det halvår som Storbritannien är EU:s ordförandeland satsa på konkreta och praktiska frågor som nya jobb, bättre miljö, få Europa mera konkurrenskraftigt, färdigställa den inre marknaden och få i gång den ekonomiska och monetära unionen.

Det förklarar den brittiske premiärministern Tony Blair i en exklusiv intervju om Europeiska unionen för Dagens Nyheter samt några av Europas övriga ledande morgontidningar.

Tony Blair svarar snabbt men något inövat på alla frågor när vi möts i en av de gyllene salarna högst upp på nummer 10 Downing Street i London. Han undviker alla kontroversiella frågor med diplomatiska svar, samt avstår helt från att ha några kritiska synpunkter på EU.

Utan att han direkt säger det är det alldeles uppenbart att han vill försöka omvandla EU till något slags "Nya EU" ungefär på samma sätt som han på ett förunderligt sätt lyckats förändra och vitalisera det gamla labourpartiet i Storbritannien till "Nya Labour". Tony Blair vill skapa en "tredje väg" i Europa där socialt ansvar och ekonomisk utveckling ska gå hand i hand. Hans dröm är att hitta en balans mellan statliga regleringar och nyliberal låt gå-politik.

Problemet för Blair är att han bara har sex månader på sig. Han vet också att en stor del av frågorna är förbestämda eftersom de bygger på tidigare EU-beslut.

- EU är en naturlig del i den utveckling där Europas länder politiskt och ekonomiskt går åt samma håll. Vi kan samarbeta om ekonomisk utveckling, brottsbekämpning, miljöarbete, fred och trygghet utan att något enskilt land behöver ge upp något av sin nationella identitet.

Jämfört med för bara ett halvår sedan är Tony Blair i dag övertygad om EU:s förträfflighet på alla plan. Tidigare var han osäker på om det som var bra för EU också var bra för Storbritannien. Nu menar han att intressena sammanfaller på de allra flesta områden - inklusive den ekonomiska och monetära unionen och införandet av den gemensamma valuta euron som britterna valt att ställa sig utanför. Han undviker dock att öppet tala om den oro som finns inom den brittiska regeringen för att utanförskapet ska leda till att investerare i till exempel Japan och USA föredrar att satsa i länder som omfattas av den nya euron.

- Anledningen till att vi avvaktar med att införa euron är inte på grund av att vi misstror den gemensamma valutan. Tvärtom. Skälet är att vår ekonomiska situation är en helt annan än i övriga Europa. Det syns bland annat på räntan och vårt konjunkturläge. Innan vi kan gå in i valutasamarbetet måste fördelarna för oss vad gäller jobben och företagen vara tydliga och någorlunda bestående i tiden. Fram till dess ska vi göra allt vi kan för att euron ska bli en framgång i Europa. Det ligger i vårt eget intresse att göra detta. Misslyckas den gemensamma valutan blir det problem inte bara för de länder som anslutit sig utan även för oss, säger han.

Trots att Tony Blair inte ser några politiska problem utan snarare tekniska och ekonomiska svårigheter med att välja tidpunkt för inträdet så har han bestämt att det ska bli en folkomröstning i frågan. Varför

- Införandet av den gemensamma valutan är ett enormt stort steg och vi måste då vara säkra på att vi har folket bakom oss. Den gemensamma valutan kommer att bestå en mycket lång tid framåt i Europa så anslutningsprocessen i de olika länderna måste få ta den tid som behövs.

I det "Nya EU" eller "Folkets EU" som Tony Blair vill skapa finns ingen väg tillbaka. Valet står inte längre mellan den anti-EU-linje som Torypartiet representerade eller status quo. Det finns nu bara en väg att gå och det är att genom utökat samarbete göra Storbritannien och Europa bättre att leva, bo och arbeta i. Och här är EU den enda vägen, menar han.

Mer om Blair och EU på Internet : http://presid.fco.gov.uk/