Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/fristen-forlangs-med-tre-dagar-konferensen-om-kosovo-forhandlingarna-fortsatte-pa-overtid/

VÄRLDEN

Fristen förlängs med tre dagar Konferensen om Kosovo. Förhandlingarna fortsatte på övertid. Konturerna av ett fredsavtal skymtar.

Av Per Jönsson

DN:s korrespondent

Tiden för fredskonferensen i Rambouillet om Kosovos framtid gick ut klockan tolv på lördagen. Men förhandlingarna mellan serber, kosovoalbaner och stormakternas representanter tog inte slut för det.

Klockan stoppades, hette det bara. Konturerna av ett fredsavtal, eller åtminstone ett halvt avtal, började skymta. Och sent på kvällen tillkännagav Frankrikes utrikesminister Hubert Vedrine att tidsfristen för Rambouilletmötet hade utsträckts till klockan 15 på tisdag.

Att en Natostyrka på cirka 30 000 man ska övervaka efterlevnaden av fredsavtal i Kosovo lyckades parterna inte komma överens om - den delen av en totaluppgörelse skjuts på framtiden, i bästa fall någon eller flera dagar. Däremot kunde kosovoalbaner och serber under hårt tryck från stormakterna jämka sig något sånär samman om en politisk modell för Kosovos självstyre under en treårig övergångsperiod.

Hela dagen satt utrikesministrarna från Natos nyckelnationer USA, Storbritannien och Frankrike i slottet Rambouillet utanför Paris. Därtill anlände under lördagen norske utrikesministern Knut Vollebæk, ordförande för den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, som väntas få en avgörande betydelse för uppbyggandet av demokratiska institutioner i Kosovo.

Flera gånger under förhandlingarnas slutskede gjordes ändringar i den detaljerade plan för Kosovos politiska framtid, som stormakternas så kallade kontaktgrupp (USA, Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike) presenterade för parterna för två veckor sedan.

Till den kosovoalbanska delegationens förtvivlan gick ändringarna på två punkter i serbisk favör. Den ena gällde utkastet till en ny grundlag, med nytt förslag till andrakammare i det framtida parlamentet som i praktiken skulle ge kosovoserberna vetorätt över lagstiftningen. När den kosovoalbanska delegationen på lördagen i princip sade ja hade dock denna nyordning strukits.

Den andra känsliga ändringen var en skrivning som ytterligare slog fast att självstyre för Kosovo inte innebär någon förändring eller kränkning av Jugoslaviens statliga suveränitet. Från kontaktgruppens sida har det aldrig varit tal om att ge Kosovo självständighet från Jugoslavien, men uppenbarligen har Belgrad här fått gehör för en formulering som ännu tydligare markerar de jugoslaviska och serbiska gränsernas okränkbarhet.

Inte minst för Nato och kontaktgruppen kan det ligga en betydande risk i att enbart den politiska delen av fredsplanen stadfästs i ett första skede. Det tunnar nämligen ut hotet från Nato att flygbomba serbiska militära mål om inte Milosevicregimen går med på en internationell fredsövervakningsstyrka.

Dessutom framstår plötsligt Ryssland som något av en segrare i den nerviga konkurrensen mellan stormakterna om vad som skulle utgöra ett godtagbart minimiresultat i Rambouillet.

Såväl president Clinton som flera andra Natoledare har gång på gång understrukit att Belgradregimen - liksom kosovoalbanerna - inte kan nöja sig med att plocka de bitar ur kontaktgruppens fredsplan som passar dem bäst. Moskva, däremot, har de senaste dagarna hävdat att det är "logiskt" att först komma överens om politiska målsättningar för Kosovo, och i ett senare skede diskutera hur dessa ska genomföras med militära och andra medel.

Vid sidan av protokollet vidhöll den kosovoalbanske delegationsledaren Hashim Thaqi att hans sida kräver folkomröstning om Kosovos självständighet efter tre år. Han påstod sig också ha blivit trakasserad av medlemmar i den serbiska delegationen, som hotade att döda honom om han inte undertecknade den politiska delen av avtalet.

Inte undra på att USA:s utrikesminister Madeleine Albright sade sig lägga huvudskulden på serbsidan för att allt gått så trögt i Rambouillet. Men hon avslutade lördagsrysaren med att uttrycka tillförsikt om att återstående knäckfrågor trots allt skulle kunna lösas.

Fakta/fredsförhandlingarna i Rambouillet

+ Förhandlingarna om Kosovo i Rambouillet inleddes 6/2. Parterna fick en vecka på sig att komma överens.

+ Fristen förlängdes 14/2 till lördag 20/2 kl 12.

+ Förhandlingarna leds av representanter för stormakternas kontaktgrupp.

+ För kosovoalbanerna förhandlar 16 delegater, bland dem skuggpresidenten Ibrahim Rugova och andra civila politiker samt 5 företrädare för UCK-gerillan.

+ I den serbisk-jugoslaviska 15-mannadelegationen ingår bl a Jugoslaviens vice premiärminister och Serbiens vice premiärminister. 8 av delegaterna kommer från nationella minoriteter.

© per.jonsson@dn.se

08-738 11 57