Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/israel-krympt-stod-for-netanyahu-premiarministerns-ode-bestams-pa-sondag/

VÄRLDEN

Israel: Krympt stöd för Netanyahu. Premiärministerns öde bestäms på söndag

TT Text

Från TT-AFP

JERUSALEM. Israel väntade under fredagen med spänning på beslutet från riksåklagaren: kommer premiärminister Benjamin Netanyahu att ställas under åtal för trolöshet i den stora korruptionsskandalen, vilket föreslås i utredningen

Och kommer han i så fall att tvingas att avgå som regeringschef

På söndag kommer svaret.

Sent på fredagen

kom en sorts besked i en radiointervju med riksåklagaren Edna Arbel. Hon hade fattat sitt beslut. Men hon tänkte offentliggöra det först på söndag kväll.

Tidigare på dagen hade Arbel medgett att det rådde en viss oenighet i frågan på åklagarämbetet. Men själva fakta är rätt klara för oss, sade hon. Däremot finns en rätt stor skillnad mellan den version som israelisk TV presenterade i början av affären och de uppgifter som finns i polisens utredning. Åklagarens arbete hade försvårats genom det starka trycket från medier, sade hon.

Bakgrunden är

att Netanyahu skall ha tillsatt en föga lämpad jurist på en hög post endast för att rädda en politikerkollega från åtal i en annan korruptionshärva.

Kollegan är Arieh Deri, ledare för partiet Shas, vars stöd Netanyahu behövde under krisen kring Hebron tidigare i år.

Men hur det än går med åtalet har Netanyahu redan försvagats av affären.

De flesta israeler anser att han måste avgå, om det blir åtal. Det visar rundfrågningar som publicerades i pressen på fredagen.

Sent på fredagskvällen kom obekräftade uppgifter i Israels TV att Edna Arbel kommer sannolikt endast kommer att rikta kritik mot Netanyahu.

Något åtal förväntas enligt TV-kommentatorerna inte.