Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kina: Kommunister välkomnar kapitalister

Kinesiska kommunistpartiet planerar att släppa in kapitalister i centralkommittén som är maktens kärna. De första framgångsrika storföretagarna ska väljas vid kongressen i november, enligt partikällor i Peking.

SAMTIDIGT SÄNDER ledningen ut en grupp högre tjänstemän till Harvard i USA för kurser i offentlig förvaltning. Kursernas sponsras av amerikanska storföretag.

Båda dessa nyheter visar hur partiet fortsätter att alltmer omfatta allt och alla som kan åstadkomma ekonomiska resultat. Den gamla ideologin, enligt vilken kommunistpartiet är proletariatets förtrupp, hamnar alltmer i bakgrunden.

För inte så länge var "kapitalist" det värsta skällsord i Kina. Under kulturrevolutionen 1966-76 kunde det räcka att man ägde några privata höns för att bli angripen som en totalt färdärvad person som slagit in på kaptilaismens väg och tillhörde klassfienden.

Den nya linjen är ett utslag av 20 års reformpolitik, som nu drivs till sin spets av presidenten och partichefen Jiang Zemin. Hans teori om "de tre representativa" säger att partiet också ska företräda de mest produktiva krafterna, inklusive privatföretagare som skapat nya förmögenheter.

Jiang Zemin föreslog i ett tal förra sommaren att även kapitalister skulle kunna bli partimedlemmar. Det har tagit lång tid för den tanken att slå rot hos många inom partiet och fortfarande är den ganska kontroversiell.

Men en hög partikälla säger så här till Financial Times korrespondent:

- Bland de nya medlemmarna av partiets centralkommitté får vi troligen se några berömda personer som har byggt upp sina företag från ingenting.

Dessa signaler kommer samma dag som 57 högre tjänstemän från centralregeringen och några provinser och städer reser till Harvarduniversitetet i USA. De ska gå på en kurs om vad som är god offentlig förvaltning och hur en sådan kan samarbeta med företagen.

Det är avslutningen på en elva veckors utbildning som till stor del är betald av amerikanska näringslivet.

Göran Leijonhufvud

DN:s korrespondent

goran@netvigator.com