Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-20 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/kris-mellan-eu-och-asean/

VÄRLDEN

Kris mellan EU och Asean

Relationerna mellan EU och den sydöstasiatiska samarbetsorganisationen Asean är på väg in i en kris. Orsaken är att EU inte vill ha med den burmesiska militärjuntans utrikesminister på ett gemensamt möte i Berlin i slutet av mars.

Flera av Aseans nio medlemsländer, däribland Vietnam och Singapore, har sagt att det inte blir något möte med EU om inte Burma får komma med. Talesmän för EU har uttalat farhågor för att det nu är slut på ministermötena mellan de två regionala organisationerna. Relationerna mellan EU och Asean har försämrats sedan Burma valdes in i Asean för halvtannat år sedan.

Den svenska regeringens ståndpunkt är att Burma inte kan delta i en dialog på ministernivå så länge landet inte gör några framsteg när det gäller mänskliga rättigheter och dialog med oppositionen.

Thailands utrikesminister Surin Pitsuwan reser runt i EU-länderna för att försöka nå en kompromiss. I måndags träffade han vice statsminister Lena Hjelm-Wallén i Stockholm. Hon tycker inte att EU:s bojkott av Burma givit resultat och att omvärlden bör stödja de länder i Asien som försöker påverka Burma i demokratisk riktning.

Lena Hjelm-Wallén föreslår att EU ruckar lite på sin politik, så att Burma kan delta i möten. Men förutsättningen är att Burma vill diskutera mänskliga rättigheter. Regeringen anser att en kompromiss kan vara att Burma representeras av sin Tysklandsambassadör vid Berlinmötet.

- Både EU och Asean måste leta efter en lösning, säger Thailands utrikesminister Surin Pitsuwan i samtal med DN.

Bengt Albons