Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Norge: Jagland utpekas som KGB-kontakt. Ny motgång för statsministern inför stortingsvalet

Av Lars Johansson

OSLO. Norges statsminister Thorbjørn Jagland hade så nära kontakt med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB under 70- och 80-talen att han fick ett eget täcknamn.

Jagland, som då innehade flera olika tjänster på Arbeiderpartiets kansli, uppvaktades av diplomater vid den sovjetiska ambassaden i Oslo, där han gick under namnet "Jurij".

Uppgifterna om statsministerns östkontakter slår ned som en bomb i valrörelsen i Norge. De presenterades i kvällspressen på tisdagen och fördjupades i ett program i norsk TV i går kväll.

Avslöjandena bygger delvis på den sovjetiske avhopparen Mikhail Butkovs bok "KGB i Norge". Det nya är att norska medier lyckats få fram vilka inhemska politiker som döljer sig bakom de tre täcknamn som figurerar i boken.

"Jurij" är således Thorbjørn Jagland, som i KGB-systemet ska ha betecknats som förtrolig kontaktperson. Enligt den norske Säpochefen Per Gammelgård tyder emellertid inget på att förbindelserna var klandervärda.

Jagland själv säger att han blott skötte sitt jobb.

- I det ingick att hålla kontakt med utländska diplomater för att informera så mycket som möjligt om den politiska situationen i Norge så att missförstånd inte skulle uppstå i relationerna med Sovjet, säger Jagland.

Han understryker att partiledningen med Gro Harlem Brundtland i spetsen informerades. Förbindelserna klipptes av i samma stund som partivännen Arne Treholt avslöjades som sovjetisk spion 1984.

Norge delar gräns med Ryssland och var som Natomedlem ett intressant land för KGB. Fler s-politiker än Jagland uppvaktades därför under kalla krigets dagar. Norrmännen var naiva, enligt KGB-veteranen Oleg Gordievskij.

- Det var lättare att tränga in i det norska arbetarpartiet än i till exempel det danska. Våra framgångar var större i Norge än i såväl Danmark som Sverige, fastslår han i norsk TV.

Bara Fremskrittspartiets ledare Carl I Hagen söker slå mynt av avslöjandena. Det är inte osannolikt att de socialdemokratiska topparna påverkades av östkontakterna, sade han i ett blixtsnabbt utspel. De övriga partierna tiger ännu.

KGB-affären innebär en ny motgång för Thorbjørn Jagland inför stortingsvalet om knappt en månad. Han har förföljts av negativa rubriker under större delen av sin tio månader långa tid som statsminister. Superduellen med Carl I Hagen i fredags uppfattades som en vändpunkt, men nu är statsministern åter på defensiven.

FAKTA/KGB i Norge

KGB har under hela efterkrigstiden haft stor representation vid Sovjets ambassad i Oslo. En huvuduppgift var att odla kontakterna med den norska arbetarrörelsen.

Den mångårige statsministern och landsfadern Einar Gerhardsen och hans fru Werna tillhörde dem som umgicks nära med sovjetiska ambassadtjänstemän.

Från norsk sida upprätthöll man förbindelserna för att få en direktkanal till ledningen i Sovjet.

Även den förre s-ledaren Reiulf Steen och miljöminister Thorbjørn Berntsen ha varit kontaktmän med egna täcknamn.