Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/sarajevo-serberna-gar-med-pa-retratt/

VÄRLDEN

SARAJEVO: Serberna går med på reträtt

Från AP

SARAJEVO. De bosniska serberna har gått med på att dra tillbaka sitt artilleri från Sarajevo och ställa det under FN-kontroll, uppgav FN:s befälhavare i Bosnien, general Michael Rose på onsdagen.

Uppgörelsen om den serbiska reträtten nåddes vid samtal ute vid flygplatsen mellan företrädare för den bosnisk-serbiska armen och den bosniska reguljära armen. Rose medverkade personligen som medlare och skyndade under dagen fram och tillbaka mellan de olika rum där de olika delegationerna uppehöll sig.

Parterna kom också överens om en vapenvila som ska gälla från och med middagstid torsdag.

- Kanske ser vi nu början på en process som leder tillbaka till ett normalt liv för Sarajevos invånare, sade Rose och tillade att uppgörelsen utgör "en mycket liten början på lösningen av ett mycket stort problem".

Hotas av anfall

Överenskommelsen kommer i ett läge då de bosniska serberna hotas av bombanfall mot sina artilleriställningar runt Sarajevo. Helgens granatanfall mot en marknadsplats i staden, som krävde 68 liv och över 200 sårade, blev droppen som fick bägaren att rinna över för stora delar av omvärlden.

Frågan är nu om de bosniska serberna verkligen menar allvar eller om det handlar om en taktisk fint för att vinna tid och avvärja ett Nato-anfall.

Enligt Rose hade parterna ännu inte kommit överens om hur långt det serbiska artilleriet ska dras tillbaka, men tillade att en gemensam kommission arbetar med frågan. Tanken är att alla vapen med en kaliber som överstiger 12,7 millimeter ska omfattas av reträtten.

Det skulle betyda att alla granatkastare, artilleripjäser och stridsvagnar flyttas. Dessutom skulle FN-styrkor ta över kontrollen av de mest känsliga områdena i och omkring Sarajevo som serberna utrymmer, något som kräver att ytterligare FN-soldater skickas till den krigshärjade republiken.

Serber nekar

Tidigare på dagen avfärdade Rose serbiska påståenden om att den granat som i helgen dödade 68 Sarajevo-bor skulle ha avfyrats av den bosniska armen. Rose sade i ett uttalande att FN:s experter inte med säkerhet kunnat fastställa vem som avfyrade granaten. Mycket tyder emellertid på att granaten avfyrades av serbiskt artilleri.

Bara några timmar efter den dödsbringande krevaden förnekade de bosnisk-serbiska ledarna all skuld och menade att det var muslimerna själva som sköt granaten i ett försök att vinna sympati från omvärlden.

Serbiens president Slobodan Milosevic fördömde i söndags för ovanlighetens skull beskjutningen. Tidningarna i Belgrad har varit fyllda med analyser av "experter" som försökt vederlägga att en enda granat skulle ha kunnat döda så många människor.