Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 18:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/utland/slobodan-milosevic-gripen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Slobodan Milosevic gripen

Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic greps sent i går kväll. Uppgiften bekräftades av USA:s regering som informerats direkt av Serbiens regering. Vid halv tvåtiden på lördagsmorgonen kom dock uppgifter, om att han överraskande frigivits.

Ögonvittnen uppgav att Milosevic hade förts från sin villa till justitieministeriet. Och en reporter från nyhetsbyrån Reuters såg strax före midnatt en konvoj köra till det upplysta justitieministeriet.

Carko Kovac, en av Serbiens biträdande premiärministrar, bekräftade vid midnatt Milosevics gripande. Men han förklarade samtidigt att det inte blir något uttalande från regeringen förrän på söndag.

Medarbetare till Milosevics hävdade trots detta sent på fredagskvällen att den förre presidenten inte var gripen.

Tidigare på kvällen hade det kommit rykten om Milosevics snara gripande. De hade utlösts av att polisbilar och en ambulans hade setts vid den förre presidentens hem. Medlemmar ur Milosevics socialistparti hävdade att de fått information att han kunde gripas när som helst.

Carl Bildt, FN-sändebud på Balkan, anser att gripandet är mycket uppmuntrande.

- Det visar att Jugoslavien följer spelreglerna. Serberna vill ställa Milosevic inför rätta för de brott han begått mot Jugoslavien. Det får ses som ett första viktigt steg, sade Bildt till det amerikanska tv-bolaget CNN.

Något hundratal av hans anhängare begav sig till Milosevics palats, nära den svenske ambassadörens residens i villakvarteret Dedinje för att skydda honom.

Tidigare på dagen hade den serbiske inrikesministern Zoran Zivkovic förnekat att Milosevics utlämning till krigsförbrytardomstolen i Haag skulle vara nära förestående.

- Det finns i dag inga juridiska förutsättningar för en utlämning, sa ministern till en radiostation.

Den amerikanska kongressen har satt en tidsgräns till den 31 mars. Om Jugoslavien inte på allvar har börjat samarbeta med krigsförbrytardomstolen då kommer bistånd att och krediter att dras in. Domstolen har åtalat honom för krigsförbrytelser i Kosovo.

Det stod på sent på fredagskvällen inte klart för vad Milosevic gripits.

Men enligt president Vojislav Kostunica och många andra serber borde den förre presidenten åtalas i Belgrad - och då i första hand för brott mot det serbiska folket. I förra månaden inleddes utredningar om korruption och maktmissbruk.

Chefen för säkerhetschefen Rade Markovic greps också i förra månaden misstänkt bland för mordförsök på oppositionella. Det spekulerades i att Markovic kunde ange Milosevic för att rädda sig själv.

Hans-Henrik Rönnow

hans-henrik.ronnow@dn.se

08-738 16 58

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt