Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Favorittippade Petry lämnar valrörelsen

Berlin. Frauke Petry, ledare för det högerpopulistiska tyska partiet AFD, var favorittippad som partiets toppkandidat i val­rörelsen som snart drar igång. Men i ett videomeddelande på Facebook meddelar Petry överraskande att hon inte ställer upp.

Med mindre än sex månader till förbundsdagsvalet lämnar Alternativ för Tysklands ledare Frauke Petry beskedet att hon inte kommer att leda partiet i valrörelsen. I det video­klipp som publicerades på Face­book på onsdagen säger Petry att partiet måste diskutera brådskande sakfrågor snarare än personfrågor. Därför ställer hon varken upp själv eller som del av ett team, meddelade Petry.

Det islamfientliga och högerradikala AFD är djupt splittrat i två falanger som motarbetar varandra. Frauke Petry, som jämförts med Marine Le Pen från franska Nationella fronten, tillhör den falang som vill att partiet rör sig mot mitten, medan andra ur partiets ledning vill att det fortsatt håller sig långt ut på högerkanten.

Det har tidigare spekulerats i om Petry, som är höggravid, funderat på att hoppa av. Hennes förtroende­siffror har dalat den senaste ­tiden och hon har skaffat sig allt fler fiender inom partiet. Men ryktena har envist tillbakavisats av partiet.

I helgen träffas AFD i Köln för att slå fast valstrategin och välja vem eller vilka som ska representera partiet i valrörelsen. Inför mötet presenterade Petry ett ultimatum till parti­vännerna – antingen får de välja henne heller högern. Utspelet föll inte i god jord hos delar av partiet. Nu står det klart att det inte är Petry som tycks ha segrat.