Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/foraldrar-och-aktivister-vill-skydda-vallokaler-fran-polis/

VÄRLDEN

Föräldrar och aktivister vill skydda vallokaler från polis

Polis i Katalonien började på fredagskvällen söka upp och regla en del av de skolor som är tänkta att användas som vallokaler i folkomröstningen om självständighet i morgon, söndag. Men Kataloniens regering står fast vid att omröstningen blir av och att vallokalerna kommer att hålla öppet.

Solen är på väg att gå ned över låg- och mellanstadieskolan Collaso i Gil i stadsdelen Raval i Barcelona. Upprörda föräldrar, grannar och unga aktivister står och diskuterar med låga röster.

– Rektorn ville inte lämna ifrån sig nycklarna till de som anordnar folkomröstningen. Så hon ringde polisen – och ”Los Mossos” kom hit och eskorterade henne ut tillsammans med några av barnen, säger 21-åriga Marina Tubau.

Kataloniens regionala poliskår, Mossos d’esquadra (ofta kallad ”Los Mossos”), har fått uttryckliga order om att spärra av alla vallokaler och beslagta valurnor inför söndagens folkomröstning om självständighet, som Spaniens författningsdomstol har dömt ut som olaglig.

Men ”Los Mossos” tvekar inför uppgiften – och den spanska regeringen har därför mobiliserat 4 000 anställda ur andra regioners poliskårer, och 5 000 ur den nationella polisstyrkan.

När DN anländer till skolan i Raval blir det tydligt varför ”Los Mossos” drar sig för att genomföra uppdraget. Ett tjugotal föräldrar och aktivister har klättrat över ett högt gallerstängsel och in på den lilla skolgården, där de slagit läger. En av dem är Marina Tubau, som vi intervjuar genom gallret.

– Vi ska se till att det finns människor här inne dygnet runt fram till på söndag. Kanske kan vi ha valurnorna utanför byggnaden, säger Marina Tubau.

Lite senare öppnas skolans portar och grindar, sedan någon fått tag på en annan uppsättning nycklar.

Liknande uttryck för civil olydnad rapporterades från platser runt om i Katalonien på fredagskvällen. I många skolor anordnade föräldraföreningar kvälls- och helgundervisning, som i praktiken gör det möjligt att hålla byggnaderna öppna fram till söndagens folkomröstning.

I ett läckt internt dokument som Kataloniens polischef Josep Lluís Trapero ska ha författat framgår att polisen har order att undvika våldsanvändning vid de omstridda byggnaderna, trots att dessa formellt sett ska vara avspärrade från klockan sex på söndagsmorgonen.

Många självständighetsaktivister tolkar det som att det kommer att gå att rösta i vallokalerna.

– Vi ska se till att alla de 2 315 vallokalerna är öppna på söndag. Om någon försöker hindra omröstningen kommer medborgarna ändå att ha möjlighet att rösta, sade Kataloniens vicepresident Oriol Junqueras på fredagen.

Den stora frågan är dock hur de poliser som inte står under ”Los Mossos” befäl kommer att agera. I det spanska konservativa regeringspartiet Partido Popular (PP) krävs hårda tag.

– Polisen måste försvara rättsstaten. Jag tror att de flesta europeiska stater skulle ha agerat betydligt mer hårdhänt och på ett tidigare stadium än vad som har skett här, säger Fernando Sánchez, parlamentsledamot för PP i Katalonien, till DN.

Han varnar för konsekvenserna om Kataloniens regering ensidigt ut­ropar självständighet.

– Det skulle innebära att Spanien står inför en situation som saknar motsvarighet under de senaste 40 åren. Då kommer regeringen att bli tvungen att vidta drastiska åtgärder, säger Sánchez.

Det skulle kunna innebära ett upphävande av Kataloniens självstyre – och massiva polisinsatser med gripanden av politiker som organiserat folkomröstningen.

Samtidigt tycks hoten från Madrid mobilisera katalanerna. Enligt en ny opinionsmätning säger 63 procent att de tänker gå och rösta – 10 procentenheter mer jämfört med för två veckor sedan.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt