Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/forslag-att-fn-ska-skapa-sakra-zoner/

VÄRLDEN

Förslag att FN ska skapa säkra zoner

Bangladeshs premiär­minister föreslår FN-övervakade säkra zoner i Burma, för att skydda rohingyer som flyr landet undan militärens insatser.
TT Text

– De här människorna måste ­kunna återvända till sitt hemland säkert och med värdighet, säger premiärminister Sheikh Hasina inför FN:s generalförsamling i New York.

Enligt FN har mer än 420 000 rohingyer flytt till Bangladesh som en följd av militärens våldsamma insatser i delstaten Rakhine.

Sheikh Hasina anklagar Burmas myndigheter för att placera ut landminor på gränsen för att hindra rohingyer från att komma tillbaka, och säger att FN måste vidta omedelbara åtgärder för att hitta en lösning på krisen. Hon presenterade en fempunktsplan för att skydda minoritetsgruppen.

FN har beskrivit militärinsatsen i delstaten Rakhine som ”etnisk rensning”, och Frankrikes president Emmanuel Macron beskriver den som folkmord.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt