Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/hundratals-doda-i-turkisk-gruvolycka/

VÄRLDEN

Hundratals döda i turkisk gruvolycka

En explosion och en brand djupt ned i en kolgruva i västra Turkiet dödade och stängde in hundratals gruvarbetare.

Dödssiffran bland de olycksdrabbade gruvarbetar steg dramatiskt sent i går kväll. Över 150 kan ha omkommit i gasexplosionen, branden och raset som följde, uppger en lokal borgmästare för CNN Türk, rapporterar Reuters.

Explosionen, som tros ha orsakats av ett elektriskt fel, inträffade omkring fyra kilometer från gruvingången.

Lokala medier rapporterade att så många som 580 gruvarbetare hade vistats i gruvområdet, men att många lyckats ta sig ut efter explosionen. Enligt beräkningar som återgavs av lokalpressen var 400 personer då fast i gruvan, medan andra trodde att antalet var 200–300.

– Jag vill inte säga några siffror. Vår prioritet är att nå de gruvarbetare som befinner sig under jord, sade energiminister Taner Yildiz innan han åkte till katastrofgruvan sent på tisdagen. TT

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt