Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Konferens om minoriteter ”ett fiasko”

”Fiasko.” Så beskriver ­Assyriska riksförbundet konferensen i Bryssel om ökat självstyre i norra Irak för kristna och andra förföljda grupper. ”Inte alls, en stor framgång”, hävdar KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

I slutet av förra veckan samlade Lars Adaktusson, KD:s EU-parlamentariker, en rad organisationer som företräder kristna och andra förföljda minoriteter i Irak till en konferens i Bryssel.

DN skrev om mötet, som arrangörerna tyckte blev en stor framgång, men Afram Yakoub, verksamhetschef vid Assyriska riksförbundet, kallar det ett fiasko.

– Det största assyriska partiet i Irak, Assyrian democratic movement, bojkottade konferensen, säger Afram Yakoub som också är kritisk mot det slutdokument som antogs.

– Vi vill till exempel inte ha en omröstning om det framtida styret innan människor kan återvända till Nineveslätten, annars är risken stor att situationen utnyttjas av det kurdiska regionala styret i Irak.

Lars Adaktusson tillbakavisar kritiken. Parterna ska bestämma vägen fram mot ökat självstyre, ­påpekar han.

– Att företrädare för sju kaldeiska, syrianska och assyriska partier har kunnat lägga år av mot­sättningar bakom sig och enas om en väg framåt är en stor framgång.

Det måste väl vara ett bakslag att inte det största assyriska partiet deltog?

– Vi beklagar det. Partiet fanns med fram till en och en halv vecka före konferensen, men vi vill fortsätta dialogen, säger Lars ­Adaktusson.

Konferensen vill bidra till att förföljda minoriteter ska kunna återvända till sina raserade landområden på Nineveslätten i norra Irak där de bott i flera tusen år. I dag finns bara 20 procent av denna ursprungs­befolkning kvar.