Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/miljontals-valsedlar-har-gomts-undan/

VÄRLDEN

Miljontals ­valsedlar har gömts undan

De katalanska medborgarrörelser som deltar i de praktiska förberedelserna inför den planerade folkomröstningen nästa söndag, har redan delat ut miljoner valsedlar och har ännu fler klara att spridas.

Under ett möte i Barcelona på söndagen meddelade de civila organisationerna Omnium och ANC att de spanska myndigheternas jakt på valsedlar i tryckerier och industrilokaler är lönlösa. Alla de mellan två och tre miljoner personer som vill delta i valet kan redan skaffa sig en valsedel, sade separatisternas talesmän.

Valsedlarna är dock det minsta ­problemet. Något valresultat blir det inte förrän innehållet i valurnorna räknats under ordnade former. Den spanska tidningen El Pais släppte på söndagen en ny opinionsundersökning som visar att de flesta katalaner tvivlar på att något regelrätt val kommer att kunna hållas.

Men det är inte säkert vem som vinner på ett felslaget val, där urnor konfiskeras av spanska säkerhetsstyrkor och rösträkningen måste ske under jorden. Separatisternas propagandakampanj utomlands understryker just Spaniens fysiska övertag och katalanernas roll av offer. Den spanska regeringen kommer att jubla om valet spolieras, men detta kommer i så fall att ske i direktsändning och ge draghjälp åt den katalanska berättelsen.

Det blir en lång vecka, med allt mer drastiska spanska försök att inskränka katalanska myndigheters självstyre. Ministern Jordi Turull sade på söndagen:

– Vi vet att civilgardet kan komma att tränga in i regeringspalatset och föra bort oss, men de kommer att få svar på tal av våra civila.

En mer militant separatistisk ­aktivist i Girona säger till DN:

– Om de väljer att ockupera Kata­lonien efter den 1 oktober kommer vi att ge dem ett Vietnam. Ett Vietnam utan krut och kulor, men utmattande och dyrt. Eller ett nytt Holland. Låt Madrid gå till läroböckerna och se hur holländarna lät Spanien blöda guld och resurser i åttio år, tills Sverige hjälpte dem att göra sig fria 1648.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt