Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 01:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/miljororelsen-far-stark-kritik-av-norska-staten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Miljörörelsen får stark kritik av norska staten

Norska staten anser att rättegången kring oljeletningen i Arktis inte hör hemma i en domstol. Miljörörelsen håller inte med och är segerviss. – Om Sverige kan slå Italien i fotboll, så kan vi besegra norska staten, sade aktivisten Finn Bjørnar Lund.

Han representerar en grupp äldre personer som översatt kallar sig ”Mor- och farföräldrarnas klimataktion”. De har kommit till Oslo tingsrätt för att visa sin solidaritet med Greenpeace och Natur och ungdom, de två miljöorganisationer som stämt norska staten för överträdelse av grundlagen när man i fjol gav 13 oljebolag tillstånd att borra efter olja och gas i Barents hav.

– Vi tänker inte på oss, utan vi tänker på barnen, sade Gro Nylander, som hoppas att rättegången kommer att väcka uppmärksamhet och sätta fart på politikerna.

Intresset var stort när rättegången tog sin början på tisdagen. Rättssal 250, där målet mot Anders Behring Breivik genomfördes 2012, var fylld till sista plats. Det är första gången som ett miljömål prövas på det här sättet i Norge.

Men staten menar att det är ett fall som inte hör hemma i en norsk domstol. Regeringsadvokaten Fredrik Sejersted sade att miljörörelsens beslut att dra olje- och energidepartementet inför rätta i grund och botten handlar om att väcka uppmärksamhet och kallade det för en ”amerikanisering” av domstolen när man driver rättsfall i politiskt syfte.

– Stortinget har behandlat saken ingående och det var också en stor fråga i valet. Staten anser inte att rättssalen bör göras till politisk arena, sade advokaten, som menar att miljörörelsen försöker runda den demokratiska processen.

Många åhörare vände sig mot Sejersteds ordval.

Cathrine Hambro, miljöorganisationernas advokat, sade att stortinget visst har gett domstolar rätt att överpröva vissa beslut och att statens beslut att utfärda licenser för att borra i Arktis bryter mot grundlagens paragraf 112, som enkelt uttryckt säger att Norge ska värna om klimat och natur för framtida generationer.

Hambro sade att världen står inför ett paradigmskifte och att Norges beslut att utvinna olja i Arktis kan följas av andra länder.

– Så länge jag har levt har man pratat om att det kommer en dag när oljan tar slut. Nu visar det sig att vi redan har mer än vi behöver om vi ska uppfylla de klimatmål som Norge och andra länder förbundit sig att uppfylla i Parisavtalet. Att Norge håller fanan högt i klimatfrågan och samtidigt tillåter exploatering av de här känsliga områdena i Barents hav är fundamentalt paradoxalt, sade advokaten.

Miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och Ungdom har stämt norska staten för brott mot grundlagens paragraf 112, som enkelt uttryckt säger att staten ska värna om natur och klimat för framtida generationer.

Brottet anser man ligger i att olje- och energidepartementet 2016 i den 23:e licensrundan för oljerättigheter gav 13 oljebolag rätt att leta olja och gas i södra och sydöstra Barents hav.

Det finns oljeutvinning i Barents hav sedan tidigare, men det här var första gången som tillstånd gavs efter att Norge undertecknat klimatavtalet från Paris.

Rättegången, som kostar miljörörelserna miljontals kronor, har delvis bekostats genom insamling av pengar. Flera av juristerna har ställt upp gratis.

Rättegången pågår i åtta dagar.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt