Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 22:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/motstandet-vaxer-mot-ny-abortlag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Motståndet växer mot ny abortlag

I Polen växer proteströrelsen mot ett förslag som skulle innebära att landets redan stränga abortlagar skärps ytterligare. Också EU-parlamentet ska debattera de polska abortlagarna.

De senaste dagarnas protester mot det kontroversiella förslaget om skärpta abortlagar i Polen fortsatte och utvidgades under måndagen på flera håll. Kvinnor uppmanades att strejka eller klä sig i svart och i Warszawa demonstrerade människor mot förslaget att Polens redan mycket stränga abortlagar skärps ytterligare.

Det är inte regeringen som ligger bakom det nya lagförslaget, utan organisationen Ordo Iuris som har lyckats få 450 000 polska medborgare att skriva under en appell med krav på ett närmast totalt abortförbud. Enbart om kvinnans liv är i fara skulle abort vara tillåtet.

Förslaget innebär också fängelsestraff på upp till fem år för kvinnor som gör abort och läkare som hjälper dem.

Dessutom skulle missfall leda till undersökning för att utesluta att det inte handlar om abort.

Detta medborgarinitiativ får stöd både av katolska kyrkan och rege­ringspartiet Lag och rättvisa, vars ledamöter i det polska parlamentet har sett till att det ska behandlas av den lagstiftande församlingen.

Regeringspartiets talesperson hävdar att förhandlingar pågår om ett nytt och mildare förslag, men proteststormen växer och leder till aktioner också utanför Polen.

På initiativ av bland andra Malin Björk, Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet, ska frågan debatteras i EU:s parlamentariska församling i morgon, onsdag.

– Det här handlar om kvinnors mänskliga rättigheter. Vi vill visa att den här typen av kränkningar leder till protester också i andra länder i Europa, säger Malin Björk.

Men du vill ju inte att EU ska kunna påverka nationella abortlagar?

– Nej, men EU-parlamentet debatterar väldigt många frågor där EU inte har kompetens att stifta lagar.

– Vi vill visa att vi bryr oss och det vore väldigt märkligt om EU-parlamentet inte alls skulle kunna ta upp frågor som handlar om kvinnors mänskliga rättigheter.

Tror du att regeringen i Warszawa bryr sig om protester i EU-parlamentet?

– Om jag inte trodde det skulle jag inte stå bakom det här initiativet. Sådant här ska inte kunna ske i det tysta, säger Malin Björk.

I dag kan abort tillåtas om kvinnan har blivit gravid efter våldtäkt eller incest samt om fostret är allvarligt skadat eller moderns liv är i fara. Bara 1 812 lagliga aborter utfördes i Polen under 2014.

Det nya lagförslaget innebär ett närmast totalt abortförbud och kriminalisering av abort. Kvinnor som får missfall ska undersökas för att utreda om det handlar om abort och läkare som avbryter graviditeter kunna dömas till fem års fängelse.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt