Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nu har vinterpsykosen slagit till i rio de Janeiro

Rio de Janeiro. Vintern har kommit till södra halvklotet och som alltid blir reaktionen komisk i det tropiska Rio de Janeiro. Så fort temperaturen går under plus 20 grader åker bikinin av och täckjackan på.

Vad är det egentligen som gör cariocas (invånare i Rio de Janeiro) så frusna? Vintrarna här brukar vara som en bra svensk sommar. 25 grader på dagen och 18 grader på kvällen. Ändå tar cariocas på sig halsduk och mössa. Jag tror det bottnar i samma väderfenomen som gör att vissa svenskar hälsar våren välkommen i april genom att ta av sig jackan och sätta sig på en uteservering, trots att det knappt är tio grader. Längtan efter solen är så stark att personerna inbillar sig att det är varmt. I Rio inträffar samma fenomen när ingen svettas längre. Är det 18 grader blir det strumpor i flipflop.

Vinterpsykosen har sin grund i att de flesta cariocas tycker att den kalla årstiden är exotisk. På glassmenyerna är det isbjörnar och igloor som säljer, inte palmer eller badstränder. Till och med Brasiliens mest älskade öl har ett vintrigt namn. Den heter Antarctica och pryds av två pingviner. När det är vinter i New York brukar överklassen i Rio flyga dit och ta bilder på sig själva med rök ur munnen. De bilderna blir lika gillade som när svenskar lägger ut bilder på paraplydrinken på Mallorca.

Den enda plats i Brasilien som kan förverkliga den brasilianska vinterdrömmen är delstaten Santa Catarina i söder. När snön faller där tas det upp i alla nyhetssändningar. Inslagen brukar avslutas med att reportern tar en näve snö och visar upp framför kameran.

Någon snö har aldrig varit i närheten av det solbortskämda Rio som brukar ha 40 grader om sommaren.

Det mest uppskattade skämtet i veckan har ändå varit en inbjudan på sociala medier till att åka skridsko på lagunen i Ipanema. Inbjudan pryds av en tjej som slirar med skridskorna i lågt vinterljus och har över 12 000 intresserade. Det är bara det att temperaturen i lagunen, där kanottävlingarna hölls under förra årets sommar-OS, aldrig gått under 20 grader. När det är högsommar och algblomning brukar vattnet nästan koka över.

Skämten om de frusna rioborna är ändå så många att staden fått ett nytt smeknamn. Numera kallas den Frio de Janeiro.

Fotnot: Frio betyder kallt på portugisiska.