Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 16:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/nyfascisterna-anvands-som-torpeder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Nyfascisterna används som torpeder”

Högerextremister tilläts ta kommandot när Polen firade sin Självständighetsdag, med rasistiska slagord och fascistsymboler. Nu kan den uppmärksammade marschen i Warszawa bli för den polska regeringen vad Charlottesville blev för Donald Trump.

Statliga tv-kanalen TVP bevakade demonstrationen den 11 november under vinjetten ”Den stora patriotiska marschen” och inrikesminister Mariusz Blaszczak kallade det ”en vacker syn”:

– Vi är stolta över att så många polacker har valt att fira vår självständighet i dag.

Och visst var det många som marscherade i Warszawa. Runt 60 000 deltog, enligt polisen. Men vad som fastnade på mångas näthinnor var mindre vackert: rasistiska slagord om ett ”Ett rent Polen, ett vitt Polen”, nazisthälsningar och inbjudna högerextremister från hela Europa.

På TVP tillfrågades en man i folkmassan om varför han marscherade.

– För att ta ifrån judarna makten, var hans svar.

Från och med i år har Självständighetsmarschen, från statyn av högernationalisten Roman Dmowski till Nationalstadion, ett särskilt skydd i polsk lag. Det gör att motdemonstrationer per definition är olagliga, och polisskyddet längs vägen i år var massivt.

En mindre alternativ självständighetsmarsch hölls ändå i en annan del av staden. Och en grupp med 13 kvinnor blandade sig med den stora marschen för att på en given signal veckla ut en banderoll med texten ”Stoppa fascismen”.

De misshandlades och hotades av nationalisterna i demonstrationståget, och klarade sig därifrån med ett nödrop. Polisen reagerade inte. DN har träffat två av kvinnorna en vecka efter marschen.

– De kallade oss horor, lands­förrädare, sade att vi förtjänade att dö. Att man borde öppna gas­kamrarna igen för sådana som oss, säger Zoska Marcinek.

– De spottade på oss och skrek. Det stank av alkohol överallt. Jag blev slagen i huvudet med en flaggstång. Sedan släppte de mig med huvudet före på asfalten så att jag svimmade av, säger Katarzyna Szumniak.

Vi går utmed Jerusalemavenyn mot Poniatowskibron, där kvinnorna genomförde sin aktion. Jag frågar hur de uppfattade deltagarna.­

Var det mest ”vanliga polacker och familjer” som regeringstrogna medier påstår?

– Det är klart att majoriteten inte var fascister. De flesta var unga män, fotbollshuliganer och liknande, säger Zoska Marcinek.

– Visst fanns det också familjer med barn, men det gör bara det hela värre. De visste ju vad det handlade om, visste att organisatörerna var extremister.

Marschen på Självständighetsdagen är ett relativt nytt fenomen, som drog igång först för nio år sedan. De första åren var det delvis en protest mot landets dåvarande liberala regering.

Dagens styrande parti, nationalkonservativa Lag och rättvisa, PIS, har alltså gett sitt stöd åt evenemanget, både med lagstiftning och i uttalanden. Men de som organiserar marschen finns längre ut på högerkanten. Det handlar om tre organisationer med rötter i mellankrigstidens polska republik.

Den mest radikala av dessa är ONR eller ”Nationella radikala ­rörelsen”, vars grönvita fana med falangan, en fascistsymbol från mellankrigstiden, var synlig överallt i demonstrationståget. Rörelsen använder sig av en hälsning med utsträckt högerarm och bjöd in den amerikanske Vit makt-ideologen Richard Spencer till Självständighetsdagen.

Det var regeringen som stoppade Spencer och nekade honom inresetillstånd. Men ändå drar många en annan parallell mellan de styrande i Polen och USA, och menar att 11 november är för PIS-regeringen vad Charlottesville var för Donald Trump.

Precis som USA-presidenten ­legitimerade en rasistisk manifestation med tal om ”fina människor på båda sidor” har den polska rege­ringen varit som bäst otydlig i sin hantering av Warszawamarschen.

President Andrzej Duda är den ende som tydligt har fördömt antisemitism och rasism efter demonstrationen. PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, mannen som i praktiken styr landet, kom efter flera dagar med ett halvhjärtat avstånds­tagande som skyllde rasistiska övertramp på ”provokatörer”.

Piotr Stasinski, vice chefredaktör på den stora liberala tidningen Gazeta Wyborcza, är en av dem som har talat klarspråk om Självständighetsmarschen. Nu hotas han av åtal för ”vulgärt språkbruk”.

– Jag framträdde i en tv-panel dagen efter med en enkel analys. Jag sade att nyfascistiska slagord dominerade under marschen, säger han när vi träffas på redaktionen.

– Jag citerade vad nationalisterna ropade på gatan. Det var ”horor”, ”åt helvete med invandrarna” och värre saker.

En av dem som såg debatten på tv var Stanislaw Karczewski, PIS-politiker och talman i senaten. Han reagerade omedelbart på Twitter:

”Stoppa vulgärt språk i offentligheten. Jag spelade schack med mitt barnbarn när vi hörde detta och han reagerade”, skrev talmannen och hotade lämna in en anmälan till åklagare.

Stasinski tar hotet med ro och har skrivit att han hellre går i fängelse än betalar böter. Men han har sin egen teori om varför regeringen håller extremisterna under armarna.

– De använder nyfascisterna som en torped mot liberaler och vänsterkrafter, säger han.

– Samtidigt vill de kontrollera dem. De vill ha in dem under sitt eget paraply, ingen ska få vara mer höger än PIS.

Han ser paralleller till Trump och Charlottesville, men framför allt till Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Orbán hade högerextrema partiet Jobbik att hantera. Han valde att stjäla deras slagord och deras politik. Så kan det gå här i Polen också.

Inget land har lidit mer under nazismen än Polen. Ungefär sex miljoner invånare dödades under kriget och den tyska ockupationen, däribland över 90 procent av landets judar.

Hur kan högerextremister och antisemiter marschera år 2017 i ett land med den historien?

– En anledning är att unga polacker inte kan sin historia särskilt bra, säger Anna Tatar från organisationen Nigdy Wiecej (”Aldrig mer”) som kartlägger rasism och höger­extremism i Polen.

Debatten om den polska befolkningens roll i nazisternas jude­utrotning är som alltid känslig, och PIS-regeringen har anklagats för att sopa obehagliga sanningar under mattan. Bland annat har den kommit med ett lagförslag som gör det kriminellt att hävda att några polacker över huvud taget sam­arbetade med nazisterna eller med­verkade till Förintelsen.

Anna Tatar menar att antisemitismen aldrig riktigt har försvunnit, trots att det knappt finns några ­judar kvar i landet – enligt 2011 års folkräkning 7 353 medborgare av 38 miljoner.

På samma sätt är muslimer, de högerextremas andra hatobjekt, närmast icke-existerande. 0,1 procent av Polens befolkning bekänner sig till islam.

– Vi har haft antisemitism utan judar. Och nu har vi fått en islamofobi utan muslimer, säger Anna ­Tatar.

Efter det som brukar kallas Polens tredje delning 1795 upphörde landet att existera ­under 123 år. Det delades mellan tre imperier – Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland.

Självständighets­dagen firas till minne av den 11 november 1918, då Polen återuppstod efter första världskriget i form av den andra polska republiken under marskalk Jozef Pilsudski.

Sedan 2008 har ­nationalistiska organisationer på yttersta högerkanten organiserat firandet i Warszawa. Självständighetsmarschen har vissa år lett till vandalisering och ­sammandrabbningar med motdemonstranter.

Sedan tidigare i år har marschen den 11 november en särskild status i lagen, tillsammans med andra demonstrationer som står styrande PIS-partiet nära, exempel­vis den månatliga marschen till minne av Lech Kaczynski, ­presidenten och ­nuvarande parti­ledaren Jaroslaw Kaczynskis tvillingbror som dödades i en flygolycka i Ryssland 2010.

Den 12 augusti samlades vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper i Charlottesville, USA, under parollen ”Ena högern”. Extremisterna drabbade samman med motdemonstranter. Över 30 personer skadades och en kvinna dödades.

President Trumps oförmåga att ta avstånd från höger­extremisterna möttes av hård kritik. Sam­tidigt jublade nazister och högerextremister: ”Den här mannen gör verkligen allt i sin makt för att backa upp oss”, skrev den nazistiska sajten The Daily Stormer. TT

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt