Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oro att livstidsdömd terrorist på permission går under jorden

En livstidsdömd terrorist kliver leende ut från fängelset. Beslutet att bevilja Dimitris Koufodinas 48 timmars permission är en stor skandal i Grekland – och många fruktar att mördaren tar tillfället att rymma.

Scenen på torsdagen vid Korydallosfängelset i Aten upprör inte bara greker, utan också amerikaner, britter och turkar. Diplomater och utsända från dessa länder hörde till de 23 som under knappt 30 år mördades av 17 november, den vänsterextrema grupp där Koufodinas var ledande torped. Personligen är han dömd för elva av morden, till livstid flera gånger om.

– Han är inte bara terrorist, han är en ledare, en man som skrev i en bok att han gick ut och firade på restaurang efter mordet.

Det säger Dora Bakoyannis, konservativ parlamentsledamot och tidigare utrikesminister, till grekisk tv. Hennes första man, Pavlos Bakoyannis, mördades 1989 av 17 novembergruppen.

Andra uppmärksammade offer var Richard Welch, CIA:s kontorschef i Aten, och brittiske militärattachén Stephen Saunders.

17 novembergruppen har sina rötter i motståndet mot den militärjunta som styrde Grekland 1967–1974, precis som flera av de vänsterrörelser som ingår i det som i dag är regeringspartiet Syriza.

Permissionsbeslutet fattades av fängelsets styrelse, inte av regeringen, men många i oppositionen skyller ändå på premiärminister Alexis Tsipras. I sociala medier cirkulerar uppgiften att en av dem som omfamnade Koufodinas utanför fängelseporten var Giorgos Voutsis, son till parlamentets talman, Syriza­politikern Nikos Voutsis.

Tsipras själv har inte kommenterat frisläppandet, men andra höga politiker påpekar att beslutet är fattat enligt lagen. Samtidigt påpekar oppositionen att Syriza har medverkat till att underlätta permissioner för fängelsedömda.

Framför allt oroar sig många för att Koufodinas avviker under permissionen.

Just det hände när Christodoulos Xiros, en annan 17 novembermedlem, fick några dagars permission 2014. Först efter en flera månader lång polisjakt kunde han gripas. Han hade då hunnit sprida ett videomeddelande där han lovade att ”ta upp kampen” mot kapitalismen och mot regeringens sparprogram.

I hans gömställe hittade man sprängämnen, åtta kalasjnikovkarbiner och en granatkastare – vapen tänkta att användas i en fritagning av resten av gruppen från fängelset.

Nikos Maziotis, en annan vänsterextrem terrorist, lyckades hålla sig dold i två år sedan även han avvikit från en permission. Först efter en skottduell med polisen i centrala Aten kunde han gripas i juli 2014. En polis och två utländska turister skadades.

Alla ögon kommer nu att riktas mot Korydallosfänglelset på lördagen. Klockan 12 ska Koufodinas infinna sig.

Bland dem som oroar sig finns USA:s utrikesdepartement. Vid en presskonferens på torsdagen fördömde Hether Nauert, talesperson för utrikesminister Rex Tillerson, det grekiska beslutet.

– Uppenbarligen är vi bekymrade över att han försvinner. Det har hänt förr.