Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/polisen-tanker-trotsa-madrids-order-om-att-sparra-av-vallokaler/

VÄRLDEN

Polisen tänker trotsa Madrids order om att spärra av vallokaler

Den katalanska polisens chef Josep Lluís Trapero tänker inte verkställa Madridregeringens order om att spärra av tänkbara vallokaler inför söndagens planerade folkomröstning. Därmed trissas konflikten mellan ­Katalonien och Madrid upp ytterligare.

Los Mossos d’Esquadra, den katalanska polisen, har fått instruktioner från det katalanska åklagarämbetet – som är lojalt med centralregeringen i Madrid – att upprätta spärrar på minst 100 meters omkrets kring Kataloniens över 2 000 vallokaler. Det väl tilltagna utrymmet är avsett att förhindra improviserad röstning på gatorna utanför de lokaler Madrid hoppas försegla.

Detta, svarade Trapero på onsdagen, är omöjligt att utföra. De flesta vallokaler är skolor, som inte kan stängas för valets skull, och många är sjukstugor och kliniker, som tar emot patienter dygnet runt. Men även om det vore tillåtet att bomma igen dessa byggnader, säger Trapero, så räcker inte de 17 000 Mossospoliserna till för att göra det utan sammanstötningar med de hundratusentals medborgaraktivister som kommer att stå på pass för att säkra lokalerna.

Trapero har säkert rätt rent sakligt på vissa av dessa punkter, men hans svar lämnar utom tvivel att han inte kommer att medverka till att stoppa valet.

På onsdagseftermiddagen väntas Trapero närvara under åklagarämbetets extramöte i Barcelona. Då kommer han för första gången att stå ansikte mot ansikte med den överste från civilgardet som Madrid med dekret har utnämnt till Traperos överordnade. Trapero har med sig ett expertutlåtande som klargör varför han inte kan finna sig i att Madrid tar kommandot över Los Mossos.

Vad som händer de närmaste dagarna och under valdagen den 1 oktober är höljt i dunkel. Men det mesta tyder i dag på att någon form av omröstning kommer att genomföras, och på att den nästan genast kommer att följas av en ensidig självständighetsförklaring.

Men detta blir ingalunda slutet på historien, Spanien kommer inte att samarbeta för att ge Katalonien de facto-oberoende. De senaste dagarna har det konservativa baskiska nationalistpartiet PNV, som stöder premiärminister Mariano Rajoy i Spaniens parlament, varnat Madrid för övergrepp mot katalanerna och krävt rätt för alla ”att välja sin framtid”.

Madrids kamp att hålla samman det Spanien som fick sin nuvarande form 1512 gäller således långt mer än Katalonien. Krånglar sig Katalonien ur Spanien, så kommer baskiska krav på folkomröstning som ett brev på posten. Och går Baskien så kommer det omedelbart att resas likadana krav i Navarra, Spaniens etniskt mest komplicerade region.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt