Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Protester mot H&M efter tröjannons

På flera håll i Sydafrika bröt på lördagen våldsamma protester ut mot H&M-butiker som har vandaliserats och tvingats stänga, rapporterar medier i Sydafrika. Orsaken är en tröjannons med en mörkhyad pojke som anses rasistisk.

H&M visade nyligen en reklamannons där en svart pojke var iklädd en luvtröja med trycket ”coolest monkey in the jungle”. Annonsen fick snabbt spridning på sociala medier och klädföretaget anklagades för att vara rasistiskt. Resultatet blev att H&M bad om ursäkt och drog tillbaka annonsen. 

”Vi är oerhört ledsna över den här bilden och ber om ursäkt för den. Vi har gjort fel och vi har därför tagit bort bilden i samtliga våra kanaler. Vi har dessutom beslutat att dra in tröjan på samtliga marknader”, skrev Anna Eriksson vid H&M:s kommunikationsavdelning i ett mejl till DN när annonsen togs bort i början av veckan.

I Sydafrika har protesterna trots det fortsatt efter en uppmaning från oppositionspartiet Economic Freedom Fighters, EFF. Bilder på sociala medier visar hur demonstranter stormar och vandaliserar butiker på flera platser över hela landet, bland annat i Johannesburg. 

Enligt sydafrikanska medier ska polisen ha använt gummikulor mot demonstranterna och protester på flera gallerior ska ha mötts av ett massivt polisuppbåd.

Utanför H&M-butiken i Sandton fick personalen eskorteras ut ur köpcentret av poliser efter att ett 80-tal av EFF-medlemmar i röda tröjor hade samlats på lördagen. 

Andra bilder visar totalförstörd butiksinredning med högar av nedrivna kläder bland splitter från sönderslagna fönster och speglar.

I ett inlägg på Twitter hyllade parti­ledaren för EFF Floyd Shivambu medlemmarnas aktion mot rasism. 

H&M meddelade att samtliga butiker i Sydafrika stängdes på lördagen. ”Våra medarbetares och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vi har stängt samtliga våra butiker i Sydafrika på grund av de pågående protesterna. Våra medarbetare på plats övervakar situationen noggrant. Vi uppmanar också de som protesterar i Sydafrika att inte ta ut sitt missnöje på våra medarbetare. Ingen person har kommit till skada”, skriver bolaget i en kommentar till DN.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.