Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/stora-demonstrationer-vantar-trump-vid-besoket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stora demonstrationer väntar Trump vid besöket

Uppe i luften och från marken. Den amerikanske presidenten Donald Trump kommer att mötas av protester vart han än vänder sig när han anländer till Storbritannien på torsdagen. Tiotusentals ligger i startgroparna för att demonstrera mot honom.

Två gånger har det ställts in, men sent på torsdag eftermiddag anländer den amerikanske presidenten Donald Trump till sist till Stor­britannien, landet som USA sägs ha en speciell relation med. Men det är en nedtonad visit utan den pompa och ståt som brukar omge statsbesök. Dessutom håller sig Donald Trump borta från huvudstaden London i största möjliga mån, väl medveten om att han inte står särskilt högt i kurs bland Londonborna.

Men hur mycket Trump än planerar så lär han inte undgå protester. Tiotusentals britter står redo att demonstrera mot den amerikanske presidenten vare sig han träffar drottningen i Windsor Castle eller äter lunch i den brittiske premiärministern Theresa Mays sommarresidens Chequers. Också under Trumps helgbesök i Skottland, hans mors födelseland, väntas omfattande protester.

Den mest spektakulära manifestationen kommer från luften i form av en ballong föreställande Donald Trump som en jättebebis. Ballongen är sex meter hög och föreställer Trump i blöjor, med en mobiltelefon i ena handen. Ballongen ska lyfta utanför det brittiska parlamentet på fredagsmorgonen och har, till vissas förtret, godkänts av Londons borgmästare Sadiq Khan.

– På fredag håller vi upp en spegel för en bebis till ledare och visar presidenten att vi inte accepterar hans utbrott, säger Nona Hurkmans, talesperson för gruppen bakom ballongen. 

Protesterna är omgärdade av rigorösa säkerhetsarrangemang. Inte sedan de våldsamma kravallerna i London 2011 har så många poliser satts in. Ändå är en del oroliga för att demonstrationerna ska urarta. Den amerikanska ambassaden har gått ut och uppmanat sina medborgare att ”hålla en låg profil” under besöket. 

”Var uppmärksam på din omgivning och var försiktig om du oväntat hamnar i närheten av stora folksamlingar som kan bli våldsamma”, skriver ambassaden. 

Löjligt och överdrivet, fnyser Lindsey German åt ambassadens varningar. 

– Det blir en familjevänlig fredlig manifestation och många kommer att ta med sig sina barn. Det som möjligen kan sätta igång våld är om det blir för stora restriktioner på vart man kan gå.

Hon är vänsteraktivist och en av de som är med och planerar demonstrationerna i gruppen ”Together against Trump”. Här samlas allt ifrån fackföreningar, ideella rörelser och miljöorganisationer till muslimska organisationer.

I ett kommunhus i Finsbury Park, där Labourledaren Jeremy Corbyn har sitt lokala kontor, pågår förberedelserna inför demonstrationerna för fullt. Rummet fylls av en doft av trä och lim. Plakat med ”Trump not welcome” häftas ihop av frivilliga. Längs väggarna står tusentals färdiga plakat redo att bäras av demonstranter.

Lindsey German räknar med uppåt 100 000 personer i demonstrationstågen. Förutom Londonbor har hundra bussar chartrats som ska köra demonstranter från andra delar av England och från Wales.

– Trump är en symbol för den extremhöger som nu också börjar slå rot i Europa. Jag tycker han är farlig. Han pratar illa om immigranter, vill ha fler gränser, fler krig och satsa mer på militären. Därför är det viktigt att demonstrera när han kommer.

Hon ser även protesterna som en markering mot den brittiska regeringen. 

– Vår regering för samma politik som Trump på många områden. 

Lindsey German ser inga problem med att Trump avbildas som en bebis, vilket kritikerna anser respektlöst.

– Trump är en man som pratar om att ta tag i kvinnors kroppsdelar, separerar barn från sina föräldrar och spär på invandrarhat. Då kan man göra så här. 

Läkarstudenten Tajinder Singh har tagit några dagar ledigt för att vara med och förbereda protesterna.

– Trumps politik är barbarisk, han är elak på så många nivåer. Det gäller särskilt att han separerar föräldrar från sina barn, säger han och fäster ihop plakat på plakat. 

Sweta Choudhury menar att Trump förkastar alla värden hon håller högt.

– Han är homofob, rasist, allt han gör är det vi är emot. Vi ser också med oro på att vår premiärminister jobbar nära amerikanerna. Det vill vi ändra på, säger hon.

Fakta. Trumps statsbesök

President Donald Trump anländer till London tidig torsdag eftermiddag. På kvällen äter han och frun Melania middag i Blenheim Palace, där Winston Churchill föddes. Middagen inleds med en ceremoni där militära band bland annat spelar Amazing grace. Vid middagen deltar också näringslivstoppar.

Natten tillbringar Trump i den amerikanske ambassadörens residens, Winfield House i Regents Park.

Fredag morgon besöker president Donald Trump och premiärminister Theresa May en försvarsanläggning. Därefter äter de lunch på Chequers, Mays sommarresidens.

Efter lunchen ska Trump träffa drottning Elizabeth vid Windsor Castle.

Fredag kväll åker Trump till Skottland där han ska tillbringa helgen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt