Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/varlden/svartlistade-akademiker-infor-ratta/

VÄRLDEN

Svartlistade akademiker inför rätta

Istanbul. Rättegången mot hunger­strejkande Nuriye Gülmen and Semih Özakça har börjat. De anklagas för att ha länkar till en terroristorganisation.

Redan tidigt på torsdagen samlades folk utanför rättssalen i Ankara vilket ledde till att polisen grep runt 30 personer. De hungerstrejkandes envisa kamp för att få sina jobb tillbaka har blivit en symbol för regimens utrensning av oppositionella efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli förra året. Många andra har inlett hungerstrejk i solidaritet.

Nuriye Gülmen arbetar på litteraturvetenskapliga fakulteten på universitetet i Konya och Semih Özakça är högstadielärare. Deras namn stod på listan över tusentals akademiker som svartlistats av regeringen. Efter att ha förlorat sina jobb åkte de till Ankara och protesterade. Den 9 mars bestämde de sig för att börja hungerstrejka.

Ett par veckor senare greps de, misstänkta för att ha anknytningar till DHKP-C, som Turkiet anklagar för terrorism. De har fortsatt sin hungerstrejk i fängelset. Ingen av de två åtalade var med under rättegången. De är nu inne på sin 170 dag utan mat och är mycket svaga.

Två dagar före rättegången slog också polisen till mot de två hunger­strejkandes advokater och tio är fortfarande gripna. Men över 1 000 andra advokater ska ha anmält sig frivilliga för att hjälpa dem i stället.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt