Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Valls löfte: Minimilön för de fattigaste

En europeisk minimilön, garanterad ”värdig inkomst” för de fattigaste och stora satsningar på polis och rättsväsende. Det lovade Manuel Valls när han presenterade sitt valmanifest inför vänsterns primärval.

Den 54-årige före detta premiär­ministern Manuel Valls är med omkring 24 procent av vänster­väljarnas sympatier favorit i det regerande Socialistpartiets primärval, enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Jag vill se en stark republik och ett rättvist Frankrike, sade han på tisdagen då han presenterade sitt valmanifest.

Valls vill satsa stort på brottsbekämpning och föreslår att socialbidraget och andra statliga transfereringar slås ihop till en ”värdig inkomst” motsvarande omkring 800 euro för de fattigaste.

Han vill också se en europeisk minimilön – något som i Norden länge motarbetats av fackföreningar, eftersom det strider mot den modell där arbetsmarknadens parter avtalar lönen oberoende av staten.

Men i Frankrike är minimilönen populär bland facken, som inte heller har något emot att den införs på europeisk nivå.

Av de sex kandidater som utmanar Valls i Socialistpartiets primärval den 22 januari ses förre industriministern Arnaud Montebourg som det tyngsta namnet. Montebourg är en skarp kritiker av sparpolitik, vill skydda fransk industri och har tidigare hotat nationalisera företag som vill flytta utomlands.

Även förra utbildningsministrarna Benoît Hamon och Vincent Peillon tros ha relativt goda chanser. Hamon föreslår bland annat en generell medborgarlön på omkring 750 euro per person.

Peillon, å sin sida, lade på tisdagen fram ett valmanifest med löften om en ”New deal” för Europa och förslag om investeringar på 1 000 miljarder runt om i hela unionen.

En intensiv kampanj väntar nu. Ordet blixtkrig har använts av Valls för att beskriva de många möten och framträdanden som kommer att hållas i januari.

Det kan behövas. För oavsett vem som blir vald till Socialistpartiets kandidat, kommer denne sedan att slå ur ett rejält underläge i presidentvalet i april.

Just nu är den traditionella högerns François Fillon och ultranationalistiska Marine Le Pen klara favoriter till att gå vidare till andra omgången i vårens presidentval.

Den 22 januari (med en trolig andra valomgång den 29 januari) hålls vänsterns primärval i Frankrike, där Socialistpartiets kandidat i vårens presidentval ska utses.

Den sittande presidenten François Hollande är impopulär och valde i december att inte ställa upp för omval.

De sju kandidater som vill axla hans mantel är: Manuel Valls, Arnaud Montebourg, Benoît Hamon, Vincent Peillon, Jean-Luc Bennahmias, François de Rugy och Sylvia Pinel.

Presidentvalet hålls den 23 april.