Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/2000-ar-utanfor-garderoben-far-racka/

DN Åsikt

DN Åsikt. 2000 år utanför garderoben får räcka

Tro är en privat angelägenhet och samhället måste varken bli påverkat eller vara medvetet om detta.

Rätta artikel

"När ni ber, ska ni inte visa upp er för andra. Var inte som de falska människor som bara låtsas lyda Gud. De älskar att be offentligt i gathörnen och i synagogorna....Nej, när du ber, gå då istället in i ditt rum och stäng dörren om dig. Låt din bön vara en hemlighet mellan dig och din Far i himlen. - Matteus 6:5-6

Bibeln säger klart och tydligt att man ska be i en kammare, eller en garderob. Vad jag vill säga med detta är det följande: så klart får alla som vill tro på vad de vill, i Sverige och i Europa har vi ju något som heter religionsfrihet, även om jag personligen hade föredragit att våra samhällen skulle vara religionsfria. Men det är då en privat angelägenhet och samhället måste varken bli påverkat eller vara medvetet om detta. Religion är för en själv. Tack och lov, så har den förlorad sin status som statsmakt.

Visst är det som det som Peter Jonasson skriver många av våra lagar och rättigheter skapades under samma tid som frikyrkorörelsen drog igång, men man bör snarare se det ur ett annat perspektiv: har inte dessa lagar och rättigheter först kommit fram, när kristendomen har förlorat sitt hårda grepp, sitt styre och sin kontroll över samhället? Självaste frikyrkorörelsen, som klippte banden med den hårda, traditionella kristna kyrkan, är ju ett bra bevis för detta. Så jag tror inte det är tack vare just den kristna kyrkan att våra samhällen har blivit så pass öppna, moderna och  liberala.

Sedan tycker jag faktiskt att den kristna tron, eller vilken tro som helst för den delen, är som ett klädesplagg! Det är ju ett personligt val man gör, det är inte som ens kultur, nationalitet, hudfärg etc – som man ju inte kan välja. På så sätt blir det också legitimt att få kritisera religion. Men återigen, alla får vara troende, men alla får också acceptera att många inte är det och att moderna samhällen, över lag, blir allt mer sekulära.