Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/24-miljoner-hade-kunnat-laggas-pa-direktkontakt/

DN Åsikt

DN Åsikt. 24 miljoner hade kunnat läggas på direktkontakt

Det är inte försvarbart att använda 24 miljoner av våra skattepengar till detta och dessutom kränka och slå på dom som redan ligger, alla långtidssjuka.

Försäkringskassans chef Lars-Åke Brattlund skriver i sitt inlägg att kampanjen "laget Sverige" behövs för att tala om att alla behövs och att alla kan bidra, Försäkringskassa, den enskilde, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna. Jag undrar om det inte varit betydligt enklare och billigare att kontakta dessa direkt och skapa nya forum för samarbete?

I ditt svar till Gunilla Bengtsson kunde jag inte läsa något om mig och resten av de över 100.000 sjuka som blivit utförsäkrade de senaste åren. Kampanjen tydliggör det som vi redan vet: att VI INTE har en plats i "laget Sverige”! Det har bara dom som kan arbeta.

Så här beskriver du, Lars -Åke Brattlund syftet med kampanjen: ”Vår kampanj går ut på att alla behövs och att alla kan bidra, Försäkringskassa, den enskilde, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna”.

Hade det inte varit enklare att kontakta hälso- och sjukvården och arbetsgivarna/organisationerna samt faktiskt fört en dialog med mig som sjuk och berättat att ni behöver ett bättre samarbete? Har ni till exempel kontaktat Läkarförbundet? Det verkar inte så när läkare uti vårt land är riktigt trötta på att deras läkarintyg inte längre duger. Ett exempel på deras missnöje går att läsa i läkaren Johan Månflods inlägg.

Varför tycker ni på Försäkringskassan att det är nödvändigt att använda 24 miljoner av skattebetalarnas pengar på en kampanj ute i det allmänna rummet och på kommersiell tv när ni kunde kontaktat dessa direkt helt gratis?

Jag vill också uppmärksamma styckets andra del i svaret: ”När vi alla samarbetar och gör vårt arbete kan vi förebygga sjukskrivningar och föra åter de som blivit sjukskrivna till arbete och egen försörjning.”

Återigen har du valt att inte nämna de drygt 100.000 människor som är kroniskt sjuka och inte kan arbeta alls. ALLT jag och de flesta sjuka vill är att bli friska och jobba, men vi KAN inte. Kampanjen i sig skapar mycket ångest och är enormt kränkande!

Ditt svar spär bara ytterligare på dessa känslor och visar tydligt vad du och ni på Försäkringskassan har för nedlåtande och omänsklig människosyn. Jag med flera har i dag anmält er kampanj till JO och vi ser fram att se kampanjen och Försäkringskassans arbetssätt bli granskade.