Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/3123-2/

DN Åsikt

DN Åsikt. Min intention verkar ha missuppfattats

Jag skrev aldrig om ett totalförbud av alkohol, det jag tog upp i min artikel handlade om exponeringen av alkoholen – två skilt olika saker.

”Föräldrar röker inte bara på julafton, storhelger eller semestern” skriver Jesper Rönning och poängterar vidare att rökning inte är ett problem bara på storhelger vilket stämmer in på verkligheten – det gäller i de flesta fall även alkoholen. De som INTE kan sköta sitt alkoholintag ens på barnens högtid julafton – ja, de allra flesta av dem kan inte sköta det andra helger (och kvällar) heller. Det sker även på vardagar, sju dagar i veckan!

Vidare har Jesper verkar missförstått min debattartikel. Jag skrev aldrig ett totalförbud av alkohol, det jag tog upp i min artikel handlade om exponeringen av alkoholen, två skilt olika saker. Jag skrev ”Men exponering av alkohol ska vara fullt tillåtet och många vill släppa det fritt i butiker” och lyfte fram en problematik vad normalisering av alkohol medför. Att förbjuda exponering av tobaksvaror verkar vara ett större bekymmer i vårt samhälle än exponeringen och normaliseringen av alkohol.

Är Jesper Rönning medveten om det antalet mörkersiffror av missbrukande kvinnor som inte vågar söka hjälp på grund av att de är rädda att förlora sina barn? Psykisk ohälsa är också en sjukdom som drabbar anhöriga som lever i ett medberoende. Psykiska sjukdomar som psykisk ohälsa medför är inte lika enkla att avgränsa som fysiska sjukdomar. Exponeringen av alkohol bör ses med samma allvar som exponeringen av tobaksvaror.

Jag vet att rökning har en direkt påverkan på den egna kropp och det har alkoholmissbruk också. Dock har alkoholen en helt annan och mer förödande påverkan och i de flesta fall inkörsporten till bruk av andra droger. En alltför omfattande alkoholkonsumtion kan ge magbesvär, med irritation i magsäcken och symtom som halsbränna. Vid långvarigt och omfattande missbruk av alkohol utvecklar många patienter leverskador i olika grader, där så kallad skrumplever utgör det mest avancerade stadiet. Även under mer begränsade perioder av överkonsumtion kan man se en övergående leverpåverkan med förhöjda levervärden.

Inflammation i bukspottskörteln kan också vara en smärtsam komplikation efter en period av omfattande alkoholintag. Högt blodtryck där en fortsatt hög alkoholkonsumtion kan göra att blodtrycksmedicin inte hjälper tillräckligt. Förmaksflimmer, en relativt vanlig rytmrubbning på hjärtat. Det finns också en rad cancerformer som beror på, eller förvärras av, alkohol. Detta gäller flera av de cancerformer som drabbar svalg, mage, mag-tarmkanal och lever. Men även flera andra typer av cancer ses i ökad omfattning hos alkoholmissbrukande individer. En lång tids överkonsumtion av alkohol kan leda till en gradvis försämring av hjärnans funktioner. En demensliknande symtombild, eller rentav en fullt utvecklad demens. Många som missbrukar alkohol utvecklar nervskador ute i benens nerver, med balansproblem och dålig känsel som följd. Hjärnblödning är också vanligare hos högkonsumenter, och riskerar att ytterligare försämra hjärnans funktion.

Alkoholism medför alltså allvarliga sjukdomsbilder. Där känns det tråkigt att Jesper Rönning i sin debattartikel också normaliserar alkohol med orden ”det för också med sig många socialt trevliga aspekter.”