Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/absurt-att-ensamkommande-nekas-ny-vinterjacka/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Absurt att ensamkommande nekas ny vinterjacka”

Foto: Janerik Henriksson/TT

En asylsökande pojke fick nej till bidrag för en vinterjacka, vilket han har rätt till. Migrationsverket motivering: om man klarat sig med samma vinterkläder i tre år behöver man inga nya nu heller. Det är absurt, skriver läsaren Ingela bergström.

Rätta artikel

En asylsökande pojke kom till Sverige vintern 2015, när han var 15 år. I dag är han 18 och hans asylprocess är fortfarande inte klar. 

Han får 61 kronor per dag i ersättning från Migrationsverket, totalt 1800 per månad, som skall räcka till eget boende, mat, busskort, kläder, mediciner, hygien och eventuella fritidsaktiviteter. Migrationsverket inser också att summan inte räcker till allt och har därför infört en möjlighet att begära ett extratillägg för dyrare saker, som till exempel glasögon eller vinterjacka och varma skor. 

Pojken vi talar om har vuxit en hel del på dessa tre år, och kan inte längre ha sin gamla jacka och sina vinterskor. Han vände sig därför till Migrationsverket för att få ta del av det särskilda bidraget, men fick avslag. 

Motiveringen lyder: ”Du har tillbringat tre vintrar i landet utan att tidigare visa behov av särskilt bidrag för vinterkläder. Migrationsverket bedömer därför att du saknar ett mycket starkt behov av kläderna”.

Om man har klarat sig med samma vinterjacka och vinterskor i tre år är det alltså ett bevis på att man inte behöver nya kläder nu heller. Och om man har låtit bli att belasta deras budget för särskilda behov straffas man med att inte få belasta den nu heller.

Fullkomligt bisarrt, och dessutom bryter verket mot lagen. I 7 §, LMA 1994:361, som verket hänvisar till i sitt avslag, anges följande: ”Särskilt bidrag om mottagande av asylsökande m.fl. lämnas för kostnader som uppstår på grund av särskilda behov. Det särskilda bidraget får avse kostnader som är nödvändiga för en dräglig livsföring, t.ex. kostnader för vinterkläder”.

Inte nog med att Migrationsverket struntar i rättssäkerheten, genomför utvisningar på alltför lösa grunder och håller fast vid de usla åldersbedömningarna. De bryter dessutom mot lagen och tvingar utsatta ungdomar att frysa sig igenom vintern. 

Illa, Migrationsverket. Gör om och gör rätt!