Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ak-inte-till-bohuslan-under-coronakrisen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Åk inte till Bohuslän under coronakrisen”

Kungshamn i Bohuslän.
Kungshamn i Bohuslän. Foto: Anders Good/TT

INSÄNDARE. Vi får inte öka inte på spridningen av det nya coronaciruset genom att resa i onödan. Åk därför inte till Bohuslän under coronakrisen, skriver Jan-Eric Ericsson, ordförande i Bohusläns skärgårdsråd.

Vi behöver alla hjälpa till för att platta ut kurvan för smittade av det nya coronaviruset. Ansvaret vilar på alla och envar.

Vi ska inte göra onödiga resor i landet. Vi bör därmed inte resa mellan storstäder och kust- och landsbygder. 

Lyssna till de skarpa rekommendationerna från myndigheterna! Vi har alla ansvar för varandra och för belastningen av sjukvården. Utan vaccin är våra handlingar, både enskilda och gemensamma, det som gör skillnad.

Vi som bor i Bohuslän vädjar: Stanna hemma och res inte hit från storstäderna! Öka inte på hastigheten av smittspridningen. Öka inte trycket på den lokala sjukvården, särskilt inte om du tillhör riskgrupperna. Du kan komma att själv behöva sjukvård, som är mycket begränsad i gles- och landsbygder. 

I Bohuslän finns också redan allvarligt sjuka och gamla. Vi måste alla hjälpas åt att skydda de som är svagare.

Vi ombeds nu använda vårt sunda förnuft och tänka på våra medmänniskor samt lyssna på myndigheternas rekommendationer. Tänk på att mindre kommuner har mindre och färre resurser. Samhället planeras utefter våra ordinarie bostadsorter, där vi är mantalsskrivna. Antalet vårdplatser beräknas efter det.  

Överallt görs nu förnuftiga och frivilliga beslut att stänga ner verksamheter. Följ dessa goda exempel i dina egna val om resor i landet. Välj att stanna hemma. Nöje får inte gå före hälsa i den kris som pågår nu. Vi vädjar till allas förnuft och solidaritet – res inte hit till Bohuslän nu!

Vi förstår att denna vädjan kan upplevas som inskränkande, men vi hoppas att ansvaret för det gemensamma och varandra ska väga tyngre. Detta kan rädda liv. Dina beslut kan vara avgörande för någon annan.

Kom sedan gärna tillbaka när krisen är över. Då är det tid för resande igen.

Kan vi göra en överenskommelse mellan Bohuslän och storstäderna? Vi åker inte till er, ni åker inte till oss. När krisen är över kan vi besöka varandra igen.