Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alder-ar-inget-skal-for-att-bevilja-asyl/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ålder är inget skäl för att bevilja asyl

Ge asyl till de som har asylskäl. Vägra asyl till de som saknar asylskäl. Ålder, verklig eller uppgiven, är inget asylskäl.

Man skulle kunna tro att de som behöver asyl mest är de som borde ges asyl. Det skulle kunna kallas en logisk asylpolitik. Den som inte har asylskäl bör nekas asyl. Motsatsen till detta är en generös asylpolitik. Det innebär att man är generös med att bevilja asyl till personer som har märkliga motiveringar till sin asylansökan. En sådan motivering är att man är ung. Alla människor som är unga bör, enligt den generösa asylpolitiken logik, ges asyl i Sverige.

Naturligtvis måste et urval göras. Detta sker tydligen rättvisast och bäst om de som har de ekonomiska resurser som krävs för att ta sig till Sverige prioriteras. Söner till afganska knarkkungar har då goda möjligheter att ta sig till Sverige och få asyl. Föräldralösa flickor vars föräldrar mördats av knarkkungarnas hantlangare får stanna där de är.

Så är det nämligen med den generösa asylpolitiken. Den är generös på någon annans bekostnad. Den som beviljar asyl till en person som saknar asylskäl gör det på bekostnad av någon som har asylskäl.