Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/aldersgrans-for-sloja-hotar-paskkarringarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Åldersgräns för slöja hotar påskkärringarna”

Foto: Anders Wiklund/TT

Införande av en åldersgräns för att bära slöja skulle göra det omöjligt för barn att klä ut sig till påskkärringar. En sådan lag måste gälla generellt och kan inte bara gälla vissa grupper i samhället, skriver pensionerade prästen Lars Engblom.

Rätta artikel

”Före 15 års ålder ska det vara olagligt att bära slöja eller något liknande täckande plagg”, föreslår Anne-Katrin Ångnell i en i nsändare på DN Åsikt. 

En lag kan inte stiftas som gäller endast vissa etniska, kulturella, religiösa grupper, utan måste gälla generellt. Så är det i exempelvis Danmark och Österrike där man infört ”klädlagar”. 

Ångnells förslag skulle till exempel innebära att flickor under 15 år inte skulle få vara påskkärringar, åtminstone inte med schalett på sig – inte pojkar heller, för den delen. 

Ordningsmaktens entusiasm att till exempel ägna skärtorsdagen åt att övervaka efterföljandet av den lagen skulle antagligen vara mycket begränsad. Dessutom kan man inte lagföra barn under 15 år. 

Jag blygs inte sällan däröver hur människor är villiga att med sina namn underteckna och offentligen låta sprida ogenomtänkta åsikter som ofta väcker förundran hos många.